Kezdődik a poloskainvázió: idén is pokollá teszik az emberek életét a büdös bogarak

Kezdődik a poloskainvázió: idén is pokollá teszik az emberek életét a büdös bogarak

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszakot nagyrészt a késő nyári csendes, nyugodt, időjárási frontoktól mentes időjárás jellemezte. Csapadék az országban sehol sem esett, a nappali hőmérséklet általában 25-30 Celsius-fok körül mozgott, éjszakára viszont alaposan lehűlt az idő, több alkalommal 10 fok alá is esett a hőmérő higanyszála, ezért erős volt a harmatképződés. Az erős harmatképződés és a nagy hőmérséklet-különbség kedvezően alakítja az alma színeződését, melynek betakarítása folyamatosan tart, akárcsak a körtéé és a késői érésű szilvafajtáké. Tart a korai diófajták szürete is, írta dr. Aponyi Lajos is növényvédelmi előrejelzésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szedésre váró almaültetvényekben az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, pedig más években a lepkék repülése általában szeptember végéig is kitart. A szilvamoly rajzása a nyugati tájegységekben ugyan még tart, de csökkenő egyedszámban, másutt pedig alig-alig fordul elő lepke, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A keleti gyümölcsmoly csökkenő egyedszámban, de folyamatosan megjelenik a feromon csapdákban, de a napi fogás a korábbi százas nagyságrendnek már csupán a töredéke. A folyamatos szüret miatt már csak a birs van veszélyben, mert annak az érése még csak a hónap vége felé várható. A dióültetvényekben a szüretkezdet ellenére még tart a nyugati dióburok-fúrólégy repülése, de a korábban tapasztalt több százas nagyságrend mára lecsökkent 15-40 darabra. Megemelkedett viszont a megfeketedett és foltos termések száma a fákon, erősödött a fertőzött dió hullása, melyekből a kifejlődött légylárvák folyamatosan távoznak a talajba, hogy bebábozódjanak.

A szőlő szürete most már folyamatosnak mondható. A tartós meleg kedvező a cukrosodási folyamatoknak, viszont könnyen eléghetnek a savak a termésben. A másodlagos hajtásvégeken továbbra is sok a lisztharmatos és peronoszpórás levéltünet, viszont a fürtök botrítiszes rothadása a csapadékmentes idő miatt megállt. A korábban felrepedt, megsérült bogyókon nagy tömegben repülnek az ecetmuslicák, a csökkenő mennyiségű táplálék miatt egyre nagyobb létszámban jelennek meg a foltosszárnyú muslicák is, pedig ez a kártevő nem tipikusan károsítja a szőlőt. A jelenlegi fogás igen jelentős, előfordul 150-200 darab is hetente az almaecetes és más típusú csapdákban.

A száraz idő kiváló környezet a zöld vándorpoloskák kártétele és szaporodása számára. Szinte élvezik a késői meleg időt, minden növényen megtalálhatók a fürge mozgású imágók és lárváik. A foltos paprika, padlizsán, paradicsom jelzi hihetetlen aktivitásukat. Amennyiben hűvösebbre fordul az időjárás, megkezdődik a kifejlett egyedek vándorlása a védettebb, fagytól megkímélt épületek irányába, ezért a lakások nyílászáróit célszerű szúnyoghálóval védeni, vagy pedig zárva tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?