Kiadták a figyelmeztetést: nem csak a hőség miatt lesz elviselhetetlen ez a nap

Kiadták a figyelmeztetést: nem csak a hőség miatt lesz elviselhetetlen ez a nap

MTI
Többfelé extrém UV-B sugárzás várható kedden - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésük szerint a következő napon csaknem az ország teljes (a hét statisztikai régióból hat) területén a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Közép-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon az előre jelzett UV-index az adott régiók területének legalább 50%-án eléri a 7-es értéket, így ezekre a területeken nagyon erős UV-sugárzásra adtak ki figyelmeztetést. A Dél-Dunántúl, valamint Pest és Budapest területének több mint 50%-án az előre jelzett UV-index a 8-as értéket is meghaladja, ezért ezekre a területekre extrém sugárzás miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Normál bőrtípusnál ilyenkor már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és 11 és 15 óra között kerülje a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt - írták. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

Az előrejelzés szerint kedden hajnalban többnyire derült vagy kissé felhős lesz az ég, csapadék nem várható. A hőmérséklet általában 12 és 16 Celsius-fok között alakul, de a belvárosi, tóparti részeken enyhébb, a hidegre érzékeny részeken ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. Napközben kezdetben sok lesz a napsütés, de késő délutántól nyugat felől hidegfront érkezik. Késő délutántól - elsősorban a nyugati országrészben - felhőszakadás kíséretében záporok és zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként a szél is megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A nappali maximumok 26 és 32 fok között várhatók.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03