Kiderült: ezek a kukoricafajták hozhatják most a legtöbbet a konyhára

Kiderült: ezek a kukoricafajták hozhatják most a legtöbbet a konyhára

agrarszektor.hu
Idén már tizenötödik alkalommal szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT), illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet. Az objektív felmérés eredményei már elérhetők a gazdálkodók számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2021-ben immáron 15. alkalommal került megrendezésre a kukorica posztregisztrációs fajtakísérlete Magyarországon. A GOSZ, a VSZT és a NAK együttműködésével tizenkét fajtatulajdonos 46 hibridjét vetették el tavasszal - tudhattuk meg az érintett szervezetek közös közleményéből. A kísérletnek helyt adó 11 helyszín - Abaújszántó, Bóly, Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Jánoshalma, Jászboldogháza, Mezőhegyes, Püski, Székkutas, Szombathely, Tordas - eltérő termőhelyi adottságai még szélesebb körű adatelemzésre adtak lehetőséget. A kísérleti helyek közül végül Abaújszántót ki kellett zárni a rendkívül magas betakarításkori víztartalom miatt, így az innen származó eredményeket nem vették bele a kiértékelésbe. A korábbi évek visszajelzései és a felmerült igények alapján az elmúlt két évben beállítottak egy bemutató sort is, ahol az érdeklődők megtekinthették a teljes fajtasort.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a lépéssel a kísérlet kivitelezői és értékelői teljes mértékben függetleníteni tudták magukat minden olyan körülménytől, amely akaratlanul is befolyásolhatta volna őket munkájukban. A kiértékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei végezték.

A vetéseket a tavaszi rendkívüli szárazság kissé hátráltatta, de végül a májusi csapadéknak köszönhetően a kelés egyöntetű volt. A rendkívül száraz nyári időjárás problémákat okozott a termékenyülés-szemkitelítődés időszakában, különösen a Dunántúlon. A kísérleti eredmények jól mutatják, hogy idén az országon belül jelentős különbségek voltak termésmennyiség tekintetében, mert az aszály eltérő mértékben érintette a különböző területeket.

A köztestület a kísérletben szereplő fajtasorra ajánlati fajtalistaként tekint. A vizsgálatban résztvevőkön kívül még számos kiváló fajta áll a termelők rendelkezésére

- mondta el Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség elnöke kifejtette, hogy a kísérlet eredményeit minden évben nagyon várják a gazdálkodók, hiszen az objektív adatok fontos visszajelzést adnak számukra, hogy adott fajták milyen eredményekre képesek. Ezáltal a VSZT képet kap arról is, hogy az egyre gyakoribb időjárási stresszhelyzetek és a változó klíma negatív hatásait mennyire ellensúlyozzák a hibridek. Takács Géza kiemelte: nagy öröm számunkra, hogy a nemesítők folyamatosan keresik a kihívásoknak ellenálló fajtákat, ez az idei kísérleti sorban is megjelent.

Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a kísérlet szervezőire nagy felelősség hárul, hogy minden évben a gazdálkodói igényeknek megfelelve fejlesszék a kísérleteket. Ennek megfelelően a jövő évtől várhatóan öntözéses körülmények között is tesztelni fogják a hibrideket.

A kísérletek eredményeiről készült összefoglaló elérhető a NAKlap decemberi számában. A részletes eredményeket tartalmazó kiadvány a VSZT honlapjától tölthető le.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?