Kiderült, lesz-e fehér karácsony idén: itt a legfrissebb előrejelzés

Kiderült, lesz-e fehér karácsony idén: itt a legfrissebb előrejelzés

agrarszektor.hu
Egyelőre nem áll jól a fehér karácsony szénája, az átlagosnál enyhébb idő körvonalazódik az ünnepekre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közeledik a karácsony és bizonyára sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy vajon reménykedhetünk-e némi fehérségben - írja az Időkép. Reménykedni lehet, de a legfrissebb előrejelzések szerint kicsi az esély a havas ünnepre, most ugyanis azt látni, hogy az átlagosnál melegebb lehet az időjárás a Kárpát-medencében december második felében, így karácsonykor is.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint továbbra is a mostanihoz hasonló nyugatias áramlás fog dominálni, ami gátat szab a markáns hidegbetöréseknek. Helyette az Észak-Atlanti térségben képződő újabb és újabb ciklonok szállítanak majd enyhébb, óceáni eredetű légtömeget térségünkbe. Az erőteljes nyugatias áramlást támogathatja a várhatóan ereje teljében lévő ún. poláris éjszakai jet (polar-night jet), ami a sztratoszférában, nagyjából 25 kilométeres magasságban fúj nem is akármilyen erősséggel. Szenteste például 370 km/h-val süvíthet a fejünk felett.

A markáns hidegbetörések hiánya és az enyhébb levegő beáramlása nem jó hír a hó számára, mivel ha lesz is csapadék, nem lesz elég hideg a magasban ahhoz, hogy az eső havazásba váltson át. Illetve a felszín közeli légrétegben sem fog tudni fagypont köré hűlni a levegő, ami elengedhetetlen a hó megmaradása szempontjából.

Forrás: Időkép

A térképen a minimum 1 centiméteres hótakaró kialakulásának százalékban kifejezett esélyei jelennek meg szentestére vonatkozóan. Láthatjuk, hogy a síkvidéki hótakarónak minimális a valószínűsége, de a hegyvidéki területeken sincs sokkal nagyobb esély a fehérségre. Természetesen egyik értéket sem kell véglegesnek elkönyvelni, hisz ezek még folyamatosan változnak, több konkrétum azonban egyelőre nem mondható el az ünnepi időjárással kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?