2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Növény

Kiderült, milyen búzatermés várható idén: ebben nem lesz köszönet

Négy év után a 2022-es év lehet az első, amikor a globális búzatermelés nem éri el az egy évvel korábbit az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint. A legutóbbi becslések szerint az ukrán termés visszaesése még a korábban jósolt 35 százaléknál is nagyobb lehet, de a termelés mintegy másfél százalékkal alacsonyabb lehet Kína esetében, de az Európai Unió, Ausztrália és Argentína is kevesebb terményt takaríthat be idén az egy évvel korábbinál. Fontos azonban megjegyezni, hogy szemben az olajipar által hangoztatott magas műtrágyaárakkal, az USDA jelentése sokkal inkább az időjárási körülményekkel magyarázza a várható visszaesést.
 
 

Az USDA csütörtökön közzétett becslése szerint az ukrán termés visszaesése még a korábban jósolt 35 százaléknál is nagyobb lehet, így összesen mintegy 21,5 millió tonnát takaríthatnak be búzából az ukrán gazdák. A globális termés az idei évben 774,8 millió tonna lehet a szervezet szerint, míg a tartalékok 267 millió tonnáig süllyedhetnek, és ez utóbbi téren már a második évben történik visszaesés - írja a Financial Times-ra hivatkozva a Világgazdaság. Ugyanakkor a legnagyobb termelő, Kína esetében is alacsonyabb lehet a termelés, de az Európai Unió, Ausztrália és Argentína szintés kevesebb terményt takaríthat be 2022-ben az egy évvel korábbinál.

A túlzott forróság és a szárazság miatt a francia vagy indiai termés is csökkenhet, de az aszály az amerikai és kanadai termésnek sem tesz jót, igaz az utóbbi országot tavaly sújtó hőhullám után így is emelkedhet a földek hozama. Az előrejelzés szerint az amerikai termés 5 százalékkal nőhet, míg Oroszország mindössze 80 millió tonna búzát termelhet, szemben Moszkva 87 millió tonnás, vagy a piacok 85 millió tonnás előrejelzésével.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!