Kiderült, milyen búzatermés várható idén: ebben nem lesz köszönet

Kiderült, milyen búzatermés várható idén: ebben nem lesz köszönet

agrarszektor.hu
Négy év után a 2022-es év lehet az első, amikor a globális búzatermelés nem éri el az egy évvel korábbit az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma (USDA) szerint. A legutóbbi becslések szerint az ukrán termés visszaesése még a korábban jósolt 35 százaléknál is nagyobb lehet, de a termelés mintegy másfél százalékkal alacsonyabb lehet Kína esetében, de az Európai Unió, Ausztrália és Argentína is kevesebb terményt takaríthat be idén az egy évvel korábbinál. Fontos azonban megjegyezni, hogy szemben az olajipar által hangoztatott magas műtrágyaárakkal, az USDA jelentése sokkal inkább az időjárási körülményekkel magyarázza a várható visszaesést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az USDA csütörtökön közzétett becslése szerint az ukrán termés visszaesése még a korábban jósolt 35 százaléknál is nagyobb lehet, így összesen mintegy 21,5 millió tonnát takaríthatnak be búzából az ukrán gazdák. A globális termés az idei évben 774,8 millió tonna lehet a szervezet szerint, míg a tartalékok 267 millió tonnáig süllyedhetnek, és ez utóbbi téren már a második évben történik visszaesés - írja a Financial Times-ra hivatkozva a Világgazdaság. Ugyanakkor a legnagyobb termelő, Kína esetében is alacsonyabb lehet a termelés, de az Európai Unió, Ausztrália és Argentína szintés kevesebb terményt takaríthat be 2022-ben az egy évvel korábbinál.

A túlzott forróság és a szárazság miatt a francia vagy indiai termés is csökkenhet, de az aszály az amerikai és kanadai termésnek sem tesz jót, igaz az utóbbi országot tavaly sújtó hőhullám után így is emelkedhet a földek hozama. Az előrejelzés szerint az amerikai termés 5 százalékkal nőhet, míg Oroszország mindössze 80 millió tonna búzát termelhet, szemben Moszkva 87 millió tonnás, vagy a piacok 85 millió tonnás előrejelzésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?