2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Kimondták: támogatni kell a családi gazdaságokat, a kistermelőket és az őstermelőket

A kormány fontos célnak tekinti a családi gazdaságok, a kistermelők, őstermelők támogatását, mondta Viski József, az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programokért felelő helyettes államtitkára kedden Hajdúnánáson.
 
 

Viski József a Magyarország legszebb konyhakertjei országos díjra jelölt kertművelők rendezvényén emlékeztetett rá, hogy a kormány az ország legszebb konyhakertjeit kereső programot annak 2013-as indulása óta támogatja. A program iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés. Idén is több ezren jelentkeztek, a konyhakertek művelésében pedig több tízezer ember vett részt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Viski József azt is elmondta, hogy a konyhakertekben jó minőségű, egészséges élelmiszereket állítanak elő, a kezdeményezés pedig erősíti a társadalmi felelősségvállalást, fontos szerepe van a szemléletformálásban és a közösségépítésben is. A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a nagyüzemek mellett fontos cél a kistermelők, az őstermelők, a háztáji gazdaságok támogatása is. A kormány hazai és uniós forrásokkal segíti a vidéki települések népességmegtartó erejének növelését. A tanyafejlesztési program és a zártkerti területek infrastrukturális fejlesztésére kiírt pályázat a családi gazdaságok erősítését szolgálja.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta, a településen évek óta azon dolgoznak, hogy minél több helyi termék kerüljön a hajdúnánásiak asztalára. A városban folyó gazdálkodás eredményeként december elsejétől a bölcsődében, januártól már az óvodában is, 2020 szeptemberétől pedig a tervek szerint az általános iskolában is csak bioélelmiszerekből készült menüt szolgálnak majd fel.

A Magyarország legszebb konyhakertjei programra idén csaknem 400 településről több mint 2300 nevezés érkezett. A legtöbb, 105 pályázatot Gutorfölde adta be. Az országos díjra 95 településről mintegy 250 kertet neveztek be.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu