Kísért a múlt - Még mindig van kötelező beszolgáltatás

agrarszektor.hu
Komoly pénzbírságot kaphat az a férfi, aki nem volt hajlandó az államnak adni mazsolatermésének egy részét az Egyesült Államokban. Egy régi törvény ugyanis arra kötelezi a gazdákat, hogy termésük bizonyos hányadát ruházzák át az államra. Az évek óta bíróság előtt lévő ügy nagy port kavar az USA-ban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Saját termésének egy részét kellett volna beszolgáltatnia annak a férfinak, aki az Egyesült Államokban termel mazsolát. Jelenleg a legfelsőbb bíróságon tárgyalják a sok éve húzódó ügyet. A per nagy port kavar az USA-ban, mivel meghatározó esetté vált a "magántulajdon kontra állam" vitában.

Egy régi, 1930-as években bevezetett törvény értelmében minden mazsolatermesztőt köteleznek arra, hogy éves termésének egy részét ingyen adja át az államnak. A mai napig is érvényes szabályozást azért vezették be, hogy stabilizálják a mazsola árát, betartásáról pedig az úgynevezett Mazsola Adminisztrációs Bizottság gondoskodik.

Az ügyben érintett kaliforniai termelőnek mazsolája harminc százalékát, mintegy 306 tonna árut kellett kompenzáció nélkül az államnak adnia 2003-2004-ben. Az azt megelőző évben pedig a termés több mint 47 százalékát kellett beszolgáltatnia csekély állami ellentételezés mellett, amely nem fedezte a költségeket.

A gazdálkodó megtagadta az együttműködést és az USA mezőgazdasági minisztériumának írt levelében a programot "a csőd, a nyomor és a kéretlen rabszolgaság eszközének nevezte" - írja a wallstreetjournal.com. A mazsolabizottság válaszul egy kamiont küldött, hogy elszállítassa a mazsola egy részét. Amikor ez nem valósult meg, a termelőt a kért mazsola árának megfizetésére kötelezték. 

A termelő úgy értékelte, hogy a mazsola beszolgáltatásával alkotmányellenes módon megsértik a magántulajdont. Az állam és a bizottság viszont a törvényi rendelkezéseket jogosnak tartja, és úgy véli, hogy az elkobzás még a mazsola árát is emeli, és ez végeredményben kompenzálja a termelőket.

A sok éve húzódó pereskedésben az érintett gazdát először csak pénzbírság megfizetésére kötelezték. 2013-ban újra tárgyalták az ügyet, hogy eldöntsék, jogszerű-e a törvény, vagy elavult szabályozás csupán. A bizottság szerint a gazdálkodó elkerülhette volna a beszolgáltatást, ha más növényeket termeszt, vagy szőlőként értékesíti terményeit. Egyes jogi vélemények szerint ugyanakkor a gazdálkodónak legalább annyi joga van mazsolát termeszteni, mint ahogy saját területét is birtokolhatja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03