2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Növény

Kísért a múlt - Még mindig van kötelező beszolgáltatás

Komoly pénzbírságot kaphat az a férfi, aki nem volt hajlandó az államnak adni mazsolatermésének egy részét az Egyesült Államokban. Egy régi törvény ugyanis arra kötelezi a gazdákat, hogy termésük bizonyos hányadát ruházzák át az államra. Az évek óta bíróság előtt lévő ügy nagy port kavar az USA-ban.
 
 

Saját termésének egy részét kellett volna beszolgáltatnia annak a férfinak, aki az Egyesült Államokban termel mazsolát. Jelenleg a legfelsőbb bíróságon tárgyalják a sok éve húzódó ügyet. A per nagy port kavar az USA-ban, mivel meghatározó esetté vált a ”magántulajdon kontra állam” vitában.

Egy régi, 1930-as években bevezetett törvény értelmében minden mazsolatermesztőt köteleznek arra, hogy éves termésének egy részét ingyen adja át az államnak. A mai napig is érvényes szabályozást azért vezették be, hogy stabilizálják a mazsola árát, betartásáról pedig az úgynevezett Mazsola Adminisztrációs Bizottság gondoskodik.

Az ügyben érintett kaliforniai termelőnek mazsolája harminc százalékát, mintegy 306 tonna árut kellett kompenzáció nélkül az államnak adnia 2003-2004-ben. Az azt megelőző évben pedig a termés több mint 47 százalékát kellett beszolgáltatnia csekély állami ellentételezés mellett, amely nem fedezte a költségeket.

A gazdálkodó megtagadta az együttműködést és az USA mezőgazdasági minisztériumának írt levelében a programot ”a csőd, a nyomor és a kéretlen rabszolgaság eszközének nevezte” – írja a wallstreetjournal.com. A mazsolabizottság válaszul egy kamiont küldött, hogy elszállítassa a mazsola egy részét. Amikor ez nem valósult meg, a termelőt a kért mazsola árának megfizetésére kötelezték. 


A termelő úgy értékelte, hogy a mazsola beszolgáltatásával alkotmányellenes módon megsértik a magántulajdont. Az állam és a bizottság viszont a törvényi rendelkezéseket jogosnak tartja, és úgy véli, hogy az elkobzás még a mazsola árát is emeli, és ez végeredményben kompenzálja a termelőket.

A sok éve húzódó pereskedésben az érintett gazdát először csak pénzbírság megfizetésére kötelezték. 2013-ban újra tárgyalták az ügyet, hogy eldöntsék, jogszerű-e a törvény, vagy elavult szabályozás csupán. A bizottság szerint a gazdálkodó elkerülhette volna a beszolgáltatást, ha más növényeket termeszt, vagy szőlőként értékesíti terményeit. Egyes jogi vélemények szerint ugyanakkor a gazdálkodónak legalább annyi joga van mazsolát termeszteni, mint ahogy saját területét is birtokolhatja.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu