2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Kísérteties: utoljára a 2012-es aszály idején volt ilyen a malmi és a takarmánybúza ára

Tulajdonképpen nem meglepő, ha búzaszűke idején közel van egymáshoz a takarmány és az étkezési búza ára. Na, de hogy ennyire hasonlítson a 2012-es adatokhoz, arra mi sem számítottunk, amikor elővettük a hosszú idősoros adatokat.
 
 

A magyar búzatermő terület idén sem éri el az egymillió hektárt, az Agrárminisztérium (AM) adatai szerint 962 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag. Sajnos az állományok állapota is rossz, csak 26 százalékukat minősítették jónak április elején. 41 százalékuk közepes állapotban volt. Minden jel szerint idén egy gyenge közepes évnek nézünk elébe.

Az AKI adatai szerint április második hetében átlagosan 59–60 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési és 56–57 ezer forint/tonna áron a takarmánybúza  Régi tapasztalat, hogy gabonaszűke idején mindig nagyon közel van egymáshoz az étkezési és a takarmány minőségű búza ára, de hogy ennyire és ilyen pontosan megegyezzen a 2012-es aszály idején kialakult helyzettel, arra mi magunk sem számítottunk, amikor elővettük a hosszú idősoros adatokat.

A grafikonból az is kiderül, hogy jobb években sincs nagyobb árelőnye a kenyérgabonának a takarmánynak szánttal szemben, mint 7-10 százalék, így nem csoda, ha elment a kedve a termelőknek a magas fehérjetartalmú, jó sütőipari értékkel bíró gabona termesztésétől. A takarmánybúza termésátlaga ugyanis bőven kompenzálja a 10 százalékos árlemaradást.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrisebb előrejelzése szerint 759 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben, ami 3,5 százalékkal jobb eredmény a tavalyinál, de elmarad a két évvel ezelőttitől. A globális felhasználás 752 millió tonna lehet, így megtorpan a globális készletek apadása. A franciaországi Tallage piacelemző vállalat szakértői szerint az Európai Unióban durumbúzával együtt 154 millió tonna lehet az idei búzatermés. Ez 12 százalékkal múlná felül a tavalyi aszályos év eredményét, és meghaladná a két évvel ezelőtti, jól sikerült szezon mennyiségét is.

A magyar állapotok alapján ez az előrejelzés talán túlságosan optimistának tűnik. Ilyen helyzetben - nem kárörömből, de - annak szoktunk drukkolni, hogy másutt is rosszul alakuljon év, mivel nincs annál rosszabb piaci szituáció, mint amikor csak nálunk kevés búza, miközben az ára alacsony a többiek jó termése miatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben