Kísérteties: utoljára a 2012-es aszály idején volt ilyen a malmi és a takarmánybúza ára

Agrárszektor
Tulajdonképpen nem meglepő, ha búzaszűke idején közel van egymáshoz a takarmány és az étkezési búza ára. Na, de hogy ennyire hasonlítson a 2012-es adatokhoz, arra mi sem számítottunk, amikor elővettük a hosszú idősoros adatokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar búzatermő terület idén sem éri el az egymillió hektárt, az Agrárminisztérium (AM) adatai szerint 962 ezer hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag. Sajnos az állományok állapota is rossz, csak 26 százalékukat minősítették jónak április elején. 41 százalékuk közepes állapotban volt. Minden jel szerint idén egy gyenge közepes évnek nézünk elébe.

Az AKI adatai szerint április második hetében átlagosan 59-60 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési és 56-57 ezer forint/tonna áron a takarmánybúza  Régi tapasztalat, hogy gabonaszűke idején mindig nagyon közel van egymáshoz az étkezési és a takarmány minőségű búza ára, de hogy ennyire és ilyen pontosan megegyezzen a 2012-es aszály idején kialakult helyzettel, arra mi magunk sem számítottunk, amikor elővettük a hosszú idősoros adatokat.

A grafikonból az is kiderül, hogy jobb években sincs nagyobb árelőnye a kenyérgabonának a takarmánynak szánttal szemben, mint 7-10 százalék, így nem csoda, ha elment a kedve a termelőknek a magas fehérjetartalmú, jó sütőipari értékkel bíró gabona termesztésétől. A takarmánybúza termésátlaga ugyanis bőven kompenzálja a 10 százalékos árlemaradást.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrisebb előrejelzése szerint 759 millió tonna búzát takaríthatnak be a világon a 2019/2020. gazdasági évben, ami 3,5 százalékkal jobb eredmény a tavalyinál, de elmarad a két évvel ezelőttitől. A globális felhasználás 752 millió tonna lehet, így megtorpan a globális készletek apadása. A franciaországi Tallage piacelemző vállalat szakértői szerint az Európai Unióban durumbúzával együtt 154 millió tonna lehet az idei búzatermés. Ez 12 százalékkal múlná felül a tavalyi aszályos év eredményét, és meghaladná a két évvel ezelőtti, jól sikerült szezon mennyiségét is.

A magyar állapotok alapján ez az előrejelzés talán túlságosan optimistának tűnik. Ilyen helyzetben - nem kárörömből, de - annak szoktunk drukkolni, hogy másutt is rosszul alakuljon év, mivel nincs annál rosszabb piaci szituáció, mint amikor csak nálunk kevés búza, miközben az ára alacsony a többiek jó termése miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13