2019. október 21. hétfő Orsolya

Hírek - Növény

Kitől vegyem a repcevetőmagot? Ők a legnagyobbak a magyar piacon!

Az agroforum.hu oldalán publikálta a Kleffmann és Partner Kft. piackutató cég legfrissebb elemzését, melyből kiderül, mely cégektől vásárolják a legtöbb repcevetőmagot a gazdák, egyszerre hány vetőmagos cégtől rendelnek és hányféle hibridet. Mint kiderült, a növekvő országos repceterület a vetőmag-forgalmazók számára szűkülő piacot hozott: a termelők egyre kevesebb cégtől egyre kevesebb hibridet vesznek - persze egyre nagyobb mennyiségben.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Ahogy az alábbi KSH-adatokon nyugvó ábrán látjuk, az utóbbi hat évben nőtt a repce termőterülete hazánkban, de nyolc év távlatában is szinte triplázódott a növény által elfoglalt terület.  Ez nagy lehetőségnek  tűnt a vetőmag-forgalmazó cégek számára. De vajon a mennyiségi igények növekedése azt is jelentte, hogy egyre több értékesítő jelenhetett meg egyre több fajtával a piacon? - tette fel a kérdést a Kleffmann és Partner Kft.


A gazdák repcevetőmag-vásárlásaival foglalkozó piaci elemzést az agroforum.hu publikálta. Eszerint 2018 őszén már 81 különböző fajtát és hibridet vetettek a kérdezőbiztosoknak válaszoló termelők. Az alábbi ábrán látható a 2018-as vetésű repce vetőmagpiaci sorrendje, az évek minden esetben a vetési évet jelentik. Dekalb, KWS, Rapool a 2018-as év alapján a dobogósok sorrendje, mely kizárólag a felhasznált, elvetett repcevetőmag alapján alakult ki a Kleffmann és Partner Kft. információgyűjtése és súlyozási munkája nyomán. Ahogy látható, éles a verseny, és egyre inkább kiegyenlített a piac a nagyobb szereplők között.

Az éles verseny abban is megmutatkozik, hogy szűkül a piac a cégek számára, hiszen lassan csökken a termelők által kiválasztott cégek száma, 2 év alatt 1,97-ről 1,80-ra. Nemcsak a cégek, hanem a vetett hibridek száma is csökkenést mutat, 2,36 hibridet vetettek átlagosan a gazdaságok a 2016-2017-es szezonban, és ez a szám 2,04-re csökkent az aktuális szezonban. A számok szerint a termelők egyre kevesebb cégtől, de egyre nagyobb területre választják ki azt a csökkenő számú hibridet, amelyik bevált és a leginkább beilleszthető a termesztéstechnológiába. Alább a 2018-as szezon számait láthatjuk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu