2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Növény

Kiűznék az országból az összes veszélyes importot

Az importból származó, genetikailag módosított (GM) szója fokozatos kiváltását szorgalmazza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A köztestület szerint a GM-mentes szója hazai termesztését és felhasználását tovább kell támogatni. A GM-növényeket is előállító multinacionális vetőmagcégek magyarországi leányvállalatainak pedig az itteni GM-mentes vetőmagellátás és –nemesítés lehet a feladatuk.
 
 

Bár a magyar szója GM-mentes, abból mindössze 143 ezer tonna termett 2015-ben, így ez azt is jelenti, hogy továbbra is 500-600 ezer tonna szójadarát kell importálnunk évente – állapította meg állásfoglalásában a NAK elnöksége. A behozott szója nagy része viszont GM-növény, és ezt az is bizonyítja, hogy az Európai Unióban a keveréktakarmányok 90 százaléka tartalmaz import génmódosított összetevőket.

A kamara közleménye szerint az importált szója fokozatos kiváltására tovább kell támogatni a GM-mentes hazai termesztést és felhasználást. Stratégiailag elkülönült piaci igényként jelentkezik majd ugyanis a népesség ellátása GMO-t is tartalmazó tömegélelmiszerekkel, illetve GMO-mentes minőségi élelmiszerekkel. Magyarország természetföldrajzi adottságai alkalmasak a minőségi, GMO-mentes élelmiszerek előállítására, és a nálunk megtermelt mezőgazdasági termékek GMO-mentessége a keresletet, illetve a magasabb értékesítési árat is meghatározhatja.

Ugyanakkor a NAK-nak tagjai azok a hazai cégek is, amelyek a vetőmagtermesztéssel is foglalkozó multinacionális nagyvállalatok hazai leányvállalataiként működnek. E nemzetközi cégek a világ GM-vetőmag előállításának meghatározó részét adják. A kamara a hazai mezőgazdaság versenyképességének érdekében fontosnak tartja e vállalatok magyarországi jelenlétét, de a szervezet elnökséges szerint itteni tevékenységüknek a nem génmódosított növények nemesítésére és a hazai piac GM-mentes vetőmag-ellátására kell kiterjednie.

A közlemény szerint a NAK szerepet vállal azon kutatás-fejlesztési eredmények terjesztésében, amelyek a GM-tartalmú termékek kiváltását célozzák. Részt akarnak venni a hazai előállítású GMO-mentes élelmiszerek népszerűsítésében is, ezért együttműködnének azokkal, akik ilyen termékeket állítanak elő, és e tényt a fogyasztók jobb tájékoztatása érdekében termékeiken jelölni is szeretnék.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó