Klíma, munkaerő, piac: Túlélési taktikák egy 25 hektáros szőlészetben (+videó)

Agrárszektor
Simon László és Ákos fia 25 hektáros szőlőskertjében járunk, ahol a metszés és a nemesvesszők szedése már a végéhez közelít. Verpelét az Egri borvidékhez tartozik, de a Mátra sincs messze. A dombvidék falvaiban nagy a munkanélküliség, így az a pár agrárvállalkozás, amelyik a térségben működik, még talál elegendő, megfizethető - bár nem túl állandó - munkaerőt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tizenegynéhány aranykoronás, homokos feltalajú területen lépkedünk. Nem nagy a lejtő dőlésszöge, de a laza talajt könnyen elviszi egy intenzív esőzés. Telepítést követően jól jön a kaszált sorköz (saját gyomflórából), ám később érdemesebb vegyszeresen kezelni a szőlősorokat, mivel a tapasztalat szerint a gyomok 20-30 százalékkal csökkentik a potenciális termést.

"Arra is ügyelnünk kell, hogy kapálással, forgatással ne érintsük magukat a sorokat, mert ezek mentén kialakultak a mikroteraszok, amelyek megtartják a lezúduló vizet. Az őszi talajművelés ezért alapvetően a mélylazításra terjed ki" - magyaráz Simon László, hozzátéve, hogy nemcsak a gázolajat eszi a homok, de a kopóalkatrészeket is. Egy-másfél méteres mélységben már agyagos, jó víztartó képességű réteg húzódik, így a nyári aszály idején is nedvességhez jutnak a tőkék. De ma már ez sem elég, megfelelő lombfelületre és szilárd szövetekre van szükség ahhoz, hogy a szőlő sikeresen elviselje az olyan nyarakat, mint amilyen a tavalyi volt.

Sokat tehetünk a szőlő ellenálló képességéért azzal, ha fiatal korban nem "fújjuk fel". A megfelelő szövetállományú törzs még az agrobaktériumos gyökérgolyvával is dacol.

Idősebb korban azonban már szezon közben is szükség lehet nitrogén-utánpótlásra, amit azelőtt nem hittem volna. Egyszerűen kell a fotoszintetizáló, erős, árnyékoló lombozat stressz idején. Mikro- és makroelemeket rendszeresen kap a növény a 10-14 napos permetezési fordulókban, a növényvédőszeres kezeléssel egymenetben, csak az első kezelés kivétel, mivel ekkor még nincs a tápanyagfelvételhez elegendő lombfelület. Nagyon fontos a cukorképződésben és a szőlővesszők beérésében a kálium szerepe, amire szintén odafigyelünk" - sorolja a szőlősgazda.

Simon László véletlenül sodródott a kertészet területére 44 éves korában. A most 62 éves szakember eredeti végzettsége gépészmérnök. Szüleinek ugyan volt háztáji szőleje, de azért volt mit megtanulnia az elmúlt csaknem 20 évben. "Fél hektárral kezdtem a termelést OKJ-s gazdaként, és fokozatosan építettem ki a 25 hektárt. Az első tőkéket 2001-ben telepítettem, amikor még nem voltunk uniós tagok." Hárslevelű a gazdaság egyik vezérfajtája - a Debrői hárslevelű védett eredetű boralapanyaga -, a másik a Sauvignon blanc, a harmadik a Pinot noir. A többi kisebb területet zömmel a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres és a Turán foglalja el. 4000 - 4400 tő került egy hektárra. Kizárólag szőlőt termel a Nobilitás 21 Kft., borral nem foglalkozik. Van pár hektárnyi csemegeszőlő is, köztük olyan fajtákkal, mint a Hamburgi muskotály, amelyik megtévesztő neve ellenére magyar földön éri el zamatos ízét.

A termés értékesítésén túl a faiskoláknak, kertészeteknek adnak el nemesvesszőt. "5-10 rügyes vesszőket gyűjtenek most az emberek, a munka január végén kezdődött. Egy rügyet 5 forintért vesznek át tőlünk. A bevételeim szűk 10 százaléka ebből származik." Végéhez közeledik a metszés is. Két-három szálvesszőt hagynak - az ernyőművelés megtanulása a legegyszerűbb a helyi munkaerő számára. Az előmetszés elektromos ollóval történik. "Ezt két emberre merem rábízni. Ők értik, hogy a ma elvégzett munkának a jövő évi termésre is hatása lehet. Egy teljesen gépesített előmetszés utómunkái nagyobb szakmai kihívást jelentenének a brigádnak, ebbe nem mertem belevágni. Viszont a betakarítás már géppel megy. Vannak ugyan felvásárlók, akik igényelnék a kézi szüretet, megfizetni viszont kevésbé hajlandóak…" - jegyzi meg Simon László.

Nagy a konkurenciaharc az európai piacon, miközben egyre súlyosabb a munkaerőhiány.

Egy hektáron másfél millió forint bevételt vár el a termelő, ami 150-200 mázsa szőlő ára.

Ennyi termésnek mindenképpen meg kell teremnie a tőkéken. Az optimális tápanyag-utánpótlást az évente végzett levélanalízis és a gondos növényvédelem segíti. "Ákos fiam korábban a TEVA Gyógyszergyár Zrt.-nél dolgozott vegyészmérnökként, de aztán beiratkozott a Szent István Egyetem Kertészmérnöki Karára is, ahol nemrég végzett növényorvosként. Benne vagyunk az agrár-környezetgazdálkodási programban, ahol kötelező a növényvédelmi szaktanácsadó alkalmazása. Nekem ő lett az. Tavaly időben jelezte, hogy zöldrothadás kezdődött a Chardonnayban, a szüret után aztán kevés olyan egészséges fürtöt láttam a feldolgozónál, mint amilyet mi beszállítottunk!" - büszkélkedik az apa.

A téma apropóján elbeszélgetünk a szerkivonások hatásáról, illetve a maradék készítmények hatástalanságáról is. Gondot okoznak a komplex kiváltó okra visszavezethető betegségek, mint a korai tőkeelhalás vagy az Esca, de ennél is riasztóbb a vírusos betegségek terjedésének gyorsulása. Az amerikai szőlőkabóca már megjelent a térségben, de az aranyszínű sárgaság még nem alakult ki a tőkéken. Az éles piaci versenyben folyamatosan nő a ráfordítás nagysága, viszont évjáratfüggően ingadoznak a hozamok és az átvételi árak.

A Sauvignon blanc egy kilója három éve nettó 120 forint volt, tavaly meg csak 62 forint. Az ilyen árak arra kényszerítenek, hogy a mennyiségi termelésre álljak rá."

Egy másik taktika a sokféle fajta ültetése - főként csemegeszőlőben -, hogy a fogyasztói divatokat minél jobban követhesse a termelés. Fontos a folyamatos fejlesztés is: a kertészeti korszerűsítési pályázaton legutóbb egy Rinieri tárcsát és egy Landini traktorra nyertek pénzt. Simon László hűtőház építését is fontolgatja, akkor a kilónként 400 forintot érő csemegeszőlőt tárolni lehetne és kedvezőbb feltételekkel értékesíteni. A szakmai megbecsülés jeleként értékeli, hogy a Varga Pincészet megállapodást kötött vele, így az idei termés sorsa már biztosítottnak látszik.

A helyszínen videót is készíttett az agrárszektor.hu. Így dolgoznak Verpeléten:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?