Ködösítés és taktikázás: ezért nem jutunk semmire

agrarszektor.hu
Dezinformáció, mellébeszélés, taktikázás, ködösítés - ez jellemezte az idén a hazai meggyszektort. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a jövőben koordinálja majd az ágazatot, és nemzeti meggyprogramot dolgoz ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Alacsony kooperációs képesség jellemzi a meggyszektort, ezért a termelők, a feldolgozók és a kereskedők együttműködésére van szükség - jelentette ki Feldman Zsolt, az Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára Hajdúböszörményben, az első nemzeti meggy fórumon. A termelők kiszámíthatóságot akarnak, mert ebből él a családjuk, s kiszámíthatóságot akar a feldolgozó, mert csak úgy működik a vállalkozása - fűzte hozzá az MTI szerint megjegyezve, hogy a meggyágazat jelenleg nagyon messze van ettől.

Ami van, az taszít

Szerinte az idén "az ágazat szereplői között volt dezinformáció, mellébeszélés, taktikázás, ködösítés, ami nem szolgálja a kiszámíthatóságot". Ez a fajta magatartás nem vonzza az új szereplőket az ágazatba, és taszítja a régieket. Az FM ugyanakkor a jövőben koordinálja majd az ágazatot, és nemzeti meggyprogramot dolgoz ki.

Jelenleg 15 ezer hektáron termelik a meggyet, a termés 60 százaléka befőtt, 30 százaléka frissen kerül a piacra, 10 százaléka pedig mirelitként. Ledó Ferenc, a FruitVeB szakmaközi szervezet és terméktanács elnöke szerint el kell érni, hogy a 4-6 tonnás hektáronkénti termésátlag 10-12 tonnára emelkedjék. Jelenleg - időjárástól függően - 55-85 ezer tonna meggy terem az országban, amelynek nagy részét befőtt meggyként szállítják Németországba.

Az öntözésre kell koncentrálni

A jövőben csak az öntözhető ültetvények telepítését szabad támogatni, mert csak az öntözés és a korszerű tápanyagpótlás alapozza meg a mennyiségi és a jó minőségű árualapot - hangoztatta az elnök. Szerint a jelenleginél sokkal több magyar meggyet értékesíthetnének mirelitként, de ahhoz beruházások kellenek.

Csizmadia György, a FruitVeB alelnöke azt elemezte, hogyan lehetett két hét alatt 60, illetve 180 forint ugyanazon magyar meggy kilónkénti ára az idei szezonban. Ezután kiegyensúlyozottabb árviszonyokra van szükség a meggyágazatban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02