Komoly bejelentést tett az Agrárkamara: ez rengeteg magyar növénytermesztőt érint

Komoly bejelentést tett az Agrárkamara: ez rengeteg magyar növénytermesztőt érint

agrarszektor.hu
A szigorú, túlzó uniós szabályok miatt rendre számos, a gyakorlatban biztonságosan használható növényvédelmi készítményt ki kell vonni a használatból, ami veszélyezteti a termelést - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A sarkos előírások miatt számos zöldség-, gyümölcs- és gyógynövénykultúra növényvédelme nehezen megoldható. A kamara ezért - lehetőségei szerint - segíti a kiskultúrákkal foglalkozó tagjait a növényvédelmi készítmények engedélyokirat-kiterjesztésével.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az Európai Unióban eddig is világviszonylatban a legszigorúbbak voltak az élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi előírások, az utóbbi években folyamatosan indokolatlanul tovább szigorítják a növényvédőszer-felhasználást - derült ki a NAK közleményéből. Okszerű növényvédelem nélkül élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő, károsítóktól mentes alapanyagot előállítani sokszor megoldhatatlan feladat. A kiskultúrák - így a zöldségek és gyümölcsök, gyógynövények - esetében egyre kevesebb növényvédelmi megoldás áll a gazdálkodók rendelkezésére. A növények védelme megfelelő készítmények nélkül pedig olyan, mintha az orvosnak gyógyszer nélkül kellene gyógyítania.

Az EU-ban a növényvédőszer-hatóanyagok engedélyezése - illetve kizárása - nem a kockázati tényezők komplex értékelésén, hanem egyoldalúan, bizonyos kizáró tulajdonságok vizsgálata alapján történik. Így számtalan esetben biztonságosan használható hatóanyagok is áldozatául esnek a szigorításoknak. Gyakori gond, hogy a kis számú engedélyezett készítményekkel a növénykultúra védelme nem oldható meg teljeskörűen és biztonságosan. Szakmai probléma, hogy - a szűkülő hatóanyag-paletta miatt - az engedélyezett készítmények hatásmechanizmusa sokszor azonos, így az integrált növényvédelmi alapelveknek, a hatóanyagrotáció követelményének nem lehet megfelelni. Ennek révén a károkozóknál rezisztencia alakulhat ki, ami miatt egyes károsítók komoly kárt okozhatnak.

Annak érdekében, hogy a kiskultúrákkal foglalkozó termelők megfelelő növényvédelmi technológiákat alkalmazhassanak, biztonságos élelmiszert állíthassanak elő, és a hazai gazdákkal szembeni kialakult fogyasztói bizalom fennmaradhasson, a NAK segíti azon termelő tagjait, akik ilyen jellegű problémával küzdenek. Az Agrárkamara folyamatosan vizsgálja azokat a lehetséges megoldásokat, amelyekkel bővíthető az érintett kultúrákra engedélyezett növényvédő szerek választéka, kezdeményezésére pedig megalakult Kiskultúrás Növényvédőszer Engedélyezési Munkacsoport számos engedélyokirat kiterjesztésben aktívan közreműködik: a növényvédőszer-engedélyezés problémáira nem a szükséghelyzeti engedélyek jelentik a megoldást, hanem a kiskultúrás engedélyezés. Az alkalmazható készítmények engedélyeztetése, hatékonysági és biztonsági vizsgálatainak segítése mellett a kamarának célja, hogy a termelőket tájékoztassa az elérhető és engedélyezett növényvédelmi technológiákról, támogatva a biztonságos és hatékony termelést. Az uniós növényvédelmi szabályozások szigorítása ugyanis a növényeket, a biztonságos élelmiszer-előállítást is veszélyezteti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?