2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Koronavírus: a házhozszállítás mentheti meg a magyar dísznövényágazatot?

A koronavírus nyomán elrendelt otthon maradási kényszer, illetve a zöld területek látogathatóságának csökkenése számos magyart ráébresztett, hogy nem szabad elveszteni a kapcsolatot a természettel. Pszichológiai kutatások bizonyítják, hogy a szobanövények csökkentik a stresszt, amely a vírustól való félelem, illetve a bezártság nyomán amúgy is magasabb szinten áll.
 
 

A kertészetek jó helyzetben vannak. Kevesebb vevőjük van, de azok többet vásárolnak. Az emberek otthon ülnek, többet nézik a kertjüket, és nem mindig elégedettek a látvánnyal. Eddig úgy tűnt, nyaralni sem tudnak menni, és vásárolni sem volt hol, ezért óriási a kereslet különösen a zöldség- és gyümölcsfélékre, fűszerekre, illetve a virágos növényekre, mondta Szemerics Tamás, a New Garden Kertészet vezetője a Magyar Nemzetnek.

Egy patinás budai virágüzlet tulajdonosa is alátámasztja ezt a megállapítást. Szerinte gyönyörű dolgokat lehet most találni a nagybani piacon, csak a vágottvirág-ellátásban voltak nehézségek. A holland termelők a vírus kitörésekor kiszórták a vágott virágokat, ezért több hazai kereskedő ellátási nehézségekkel küzdött az első hetekben. Érkeztek olyan hírek is, hogy mivel az európai kereskedelem túlnyomó többségben a védőeszközök szállítására állt át, ezért például nem lehet Hollandiából vágott virágot rendelni, ami itthon kapható, az mind Afrikából érkezik. A budai kereskedő erre cáfolva arról mesél, hogy akinek vannak kapcsolatai megfelelő szállítócégekkel, az a nehéz hetekben is be tudja szerezni az árut. Elismeri ugyanakkor, hogy számos kollégája bezárta üzletét, sok virágkötő vesztette el a munkáját.

A hazai termelők eddig csak akkor szállítottak házhoz, ha a virágosok nagyobb mennyiséget rendeltek, a koronavírus következtében azonban egészen kis mennyiséget is be lehet szerezni nagyon kedvező házhoz szállítási árakkal. A nyitva tartó virágosok közül sokan választották ezt az utat. A Nagyrét-Virág hiá­ba fekszik például a város szélén, napi két-három kiszállítással biztosan számolhatnak egész Budapesten. A csokrokba ilyenkor a vevőnek kevesebb beleszólása van, de a törzsvevők bizalmát ez nem ingatja meg.

A házhoz szállítás a hazai kertészeti szféra nagy részének újdonság. A legizgalmasabb történet a Kőröshegyi Levendulással esett meg. A családi gazdálkodó látványkertészet legfontosabb eseményei a nyári levendula- és a tavaszi tulipánvirágzás. Szabó Lajos, a Levendulás vezetője szinte depressziós állapotba került, mikor úgy tűnt, hogy az ősszel elültetett 176 ezer tulipánhagyma, a többkamionnyi trágya és humusz mind veszendőbe megy. Majd jött az ötlet: próbálják meg házhoz szállítással csökkenteni a veszteséget. Így egynapos kiszállítást vállalva az ország egész területére küldtek húsvét környékén vágott tulipánt.

Szabó Lajos elmondta, hogy a tulipánokat dobozokba csomagolták, a virágok szárát pedig megnedvesített kendőbe és nejlonzacskóba rakták, hogy kibírják az utazást. A szakember szerint a a szállítmányok 90%-a épségben meg is érkezett, és ha igazán bimbós tulipánt sikerült csomagolniuk, akkor azok egy hétig is virágoztak.

Rengeteg megrendelést kaptunk az ország egész területéről, de még így is csak a termés 40%-át tudtuk leszedni. Nem voltunk felkészülve ilyen mértékű igényre

– magyarázza Szabó Lajos.

Országszerte megnőtt a virágok iránti igény, mivel ahogy a szakemberek fogalmaznak, az emberek vágynak a szépre és a zöldre. Ez jó jel lehet az újrainduló gazdaság számára, hogy hajlandók vagyunk költeni a növényekre, bár a recesszió miatt Szemerics Tamás inkább a kereslet visszaesésétől tart. Április közepe óta Nagy István agrárminiszter is arra buzdítja az embereket, hogy az ágazat megmentése érdekében vegyenek minél több virágot.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!