2020. október 27. kedd Szabina

Hírek - Növény

Koronavírus: mi a helyzet most a Szedd magad akciókkal Magyarországon?

Mind a „szedd magad”, mind pedig a bevásárló közösség népszerű REL (rövid ellátási lánc) megoldások, mellyel a termelő időt takarít meg, miközben erősíti vevői kapcsolatait. A jelenlegi járványügyi helyzetben a maximális biztonságra való törekvés a termelő, a fogyasztók és a szervezők elvitathatatlan közös érdeke.
 
 

Jogi szempontból sem a „Szedd magad” akció helyszíne, sem a bevásárló központ átadópontja nem minősül üzletnek, így az életkor szerinti idősávokra vonatkozó kötelezettség ezekre a helyszínekre nem vonatkozik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az esetleges tumultust azonban a rendelkezésre álló eszközökkel pl. időpontra történő érkezés, szakaszos beengedés, sorban állás, meg kell tudni előzni. Továbbá az általános járványügyi védelmi intézkedések (védőtávolság és maszkviselés) betartása e helyszíneken is kötelező, és az üzemeltető elsődleges felelőssége. „Szedd magad” akció esetében a maszkviselés csak a pénztárnál kötelező, hiszen a szabad térben végzett mezőgazdasági munkát a maszkviselés aránytalanul akadályozná.

Az alapvető intézkedéseken túlmenően lehetőség szerint törekedni kell a maximális higiénia érdekében arra, hogy a jelenlevőknek legyen lehetőségük rendszeres kézfertőtlenítésre, és az árukiadás és pénzkezelés folyamatai ne keresztezzék egymást. Habár az átadóponton történő átvételt nem köti az idősávos korlátozás, arra azonban a nyitvatartás szervezésekor tekintettel kell lenni, hogy a 65 év felettiek jellemzően a más boltokban történő beszerzésekkel együtt tudják az átadóponti áruátvételt is elintézni.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Honéczy Barnabás

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu