Koronavírus: vendéglátósokkal pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

Koronavírus: vendéglátósokkal pótolnák a hiányzó mezőgazdasági idénymunkásokat

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt kialakult határzár következtében hamarosan több tízezres munkaerőhiány alakulhat ki a magyar mezőgazdaságban. Nagy István agrárminiszter szerint, volna kinek beszállni az idénymunkába, mint mondta, azon kell dolgozni, hogy a szolgáltatás területén, a vendéglátásban munka nélkül maradtak rávehetők legyenek a szezonális munkákra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Túl van már Magyarország a pánikbevásárlások időszakán, stabilan működik az élelmiszer-ellátás - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy István agrárminiszter. Kiemelte, március 14-én, amikor hirtelen megemelkedett a veszélyérzet, háromszor annyit vásároltak a magyarok, mint a karácsonyi nagybevásárláskor. Az üzletek közben talpon maradtak, az ellátás biztonsága pedig nem került veszélybe - mondta, de szerinte a jövő héten már az emberek visszaállnak a normális bevásárlási menetre. A biztonságot pedig tovább erősíti a házhozszállítási lehetőség - tette hozzá. Aláhúzta, a magyar mezőgazdaság 25 millió ember ellátását is lehetővé tenné, izgalmat az okoz, hogy hogyan tud megvalósulni az export a határkorlátozások idején.

Ez nagy próbatétel a mezőgazdaság számára. Mikre kell ráébrednünk? Mondok egy példát: nálunk van Európa egyik legmodernebb csomagolóanyag-gyára, igen ám, de hiába gyártjuk mi a dobozt, a kupak Olaszországban készül! Ezeket a magyar ipar nem engedheti meg magának, a járvány leküzdése után meg kell hoznunk azokat a döntéseket, amelyek sebezhetetlenné teszik az élelmiszeripart

 - figyelmeztetett az agrárminiszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

Gondot jelenthet majd a szezonális munkaerő biztosítása is a mezőgazdasági munkáknál, megindul az egyes termények szezonja, azon kell dolgozni, hogy a szolgáltatás területén, a vendéglátásban munka nélkül maradtak rávehetők legyenek ilyen lehetőségek megragadására - hangsúlyozta Nagy István.

A járvány után szerinte várhatóan előtérbe kerülnek a saját termékek, a saját termelés és a helyben előállított élelmiszer. Ez szintén fontos tanulsága lehet a mostani válságnak.

Egészen más világra fogunk ébredni, ha ennek a vírusnak vége lesz. Akár le kell mondani arról, hogy mi mindig, mindent fogyasztani akarunk. Ha felelősen gazdálkodunk a jövőnkkel, akkor egy ilyen járvány segít meghozni a szükséges döntéseket

 - emelte ki. Hozzátette, a koronavírus idején lévő teljes határzár éppen ezért lett volna rossz döntés, mivel az önellátáshoz vezető döntések még nem születtek meg sehol a világon. 

Magukat a termelőket a válság idején egyébként a terméktanácsokon belül felálló operatív bizottságok döntései fogják segíteni, napi szintű információkkal látják el a tárcát. Nagyobb válsággal egyébként a dísznövénykertészek néznek szembe, az ő nemzetközi kereskedelmüknek ugyanis átmenetileg befellegzett.

Az EU-tól azt kérjük, hogy mindazt a támogatást, ami jár, hozzuk előrébb, hogy a válságot túl lehessen élni, a gazdák adatszolgáltatási kötelezettségeinek a határidejét viszont tolják ki

- foglalta össze a múlt heti miniszteriális online csúcstalálkozó tapasztalatait Nagy István.

A tárca egyre több településről tud, ahol bezárják a termelői piacokat, de ezt rossz döntésnek tartja, mert akkor az emberek a szabad légterű piacok helyett a zárt légterű boltokat választják, ahol nagyobb a fertőződés veszélye. A polgármestereket ezért arra kéri, teremtsenek alternatív vásárlási lehetőségeket - a kistermelők ráadásul csak így tudnak eljutni a vásárlókhoz. A piacok esetében ráadásul éppen hosszított nyitvatartást szorgalmaz, hogy időben jobban szétoszolva jelentkezzenek a vásárlók, így nagyobb a biztonság is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?