2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Növény

Közvetlen kifizetések: előbb juthatnak pénzhez a gazdák

Elfogadták azt a bizottsági javaslatot, amely a gazdák nehéz helyzetére való tekintettel tíz tagállam számára lehetővé tenné, hogy hamarabb kezdjék meg a közvetlen kifizetések legfeljebb ötven százalékának folyósítását.
 
 

A közvetlen kifizetések irányítóbizottsága szerdai ülésén egyhangúan támogatta azt a bizottsági javaslatot, amely lehetővé tenné tíz tagállamnak, köztük Magyarországnak is, hogy a 2010-es közvetlen kifizetések legfeljebb 50 százalékát 2010. december elsejei kezdés helyett már október 16-án elkezdjék kifizetni. Az érintett tagállamok között van hazánkon kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Románia és Spanyolország.

A Bizottság közleményében emlékeztetett rá, hogy a gazdasági válság, a bevételek csökkenése, a hitelhez jutás nehézségei, egyes agrártermékek esetében az áringadozások és a szélsőséges időjárási viszonyok mind-mind hátrányosan érintették a gazdákat. A testület éppen ezért – az ő helyzetükön segítendő – indokoltnak találta, hogy a közvetlen kifizetések egy részét a tervezettnél előbb folyósíthassák számukra.

Az egységes területalapú támogatás (SAPS) - egyes helyeken egységes támogatási rendszernek nevezik (SPS) -  valamint a különleges tejtámogatás előlegét október 16-tól kaphatják meg az igénylők, mely 180 000 termelőt és 5 millió hektár földet érint.

SAPS előlegként maximum 86 euró hektáronkénti támogatásban részesülhetnek a gazdák, amely mintegy 24 350 Ft/ha támogatást jelent. Az új jogcímként az idén először bevezetett, különleges tejtámogatás 50%-os előlege 6.5 milliárd forint, ez tejkilogrammonként 4,5-5 forintot tesz ki - olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu