Kritikus búzaárak: kivédhető-e a bukás?

agrarszektor.hu
Jelenleg 38-42 ezer forint körüli a búza tonnánkénti felvásárlási ára, és a világpiaci folyamatokban egyelőre nincs jele annak, hogy a közeljövőben komoly emelkedésre lehetne számítani. Immár az egymást követő második évben lesz veszteséges egy átlagos magyar búzatermelő, ezt pár héttel a betakarítás előtt sem túl nagy merészség kijelenteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Óriási ingadozások figyelhetők meg a búza felvásárlási áraiban évről évre. Adtak már 80 ezer forintot is a termény tonnájáért, máskor meg lement 40 ezer forint alá. Most éppen 38-42 ezer forint körül lehet kötni, bár aratás környékén mindig lejjebb vannak az árak - mondta az agrárszektor.hu-nak a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Vancsura József szerint nem sok jót ígér, hogy a világpiaci folyamatok sem mutatnak a felvásárlási árak növekedésének irányába. Idén már a második egymást követő évben lesz veszteséges egy átlagos búzatermelő.

Ha a búzatermesztésben nem is tudnak nyereséget termelni a gazdák, a kukorica, a napraforgó és a repce révén alighanem kompenzálni tudnak majd. De előfordulhat olyan év is, amikor a termelő "nettó" ráfizet, képtelen profitot előállítani, ilyenkor pedig a tartalékaiból tartja fönn magát. A búza termesztését azonban nem adjuk föl soha, mert ez a kalászos fontos eleme a vetésforgónak - húzta alá Vancsura József.

Hosszú idő óta 1 millió hektár körül alakul a búza és kukorica éves vetésterülete Magyarországon, és egyelőre valóban nem látható, milyen jövedelmezőbb növénnyel tudnák kiváltani őket a gazdák. A szójához nem elég jó a klímánk, repcét és napraforgót pedig egy határon felül nem lehet vetni a szakmai előírások figyelembe vételével, mert a betegségek elviszik őket.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az évi 2 millió tonna exportra kerülő termény nagyon kevés, a világ nem figyel oda a magyar búzára - mondta a GOSZ elnöke. Akik itt élünk, azoknak természetesen fontos, de azon is gondolkodnunk kellene, hogy a piac mit igényel, ha már az árakat nem tudjuk befolyásolni - tette hozzá.

A következő évek sem ígérnek sok jót, hiszen az ukrán gabonatermelés például már most komoly veszélyt jelent ránk nézve. Nem azért, mert a terményeiket a magyar malmokba hozzák (az önellátásunkat nem fenyegeti semmi), hanem azáltal, hogy olcsón tudnak termelni és szállítani, így letörik a világpiaci árakat. Márpedig a hazai felvásárlási árakat - az energiaárak mellett - a világpiaci árak határozzák meg.

A tavalyi rekordhoz képest termésmennyiségben legalább 10 százalékos visszaeséssel kell számolniuk a magyar gazdáknak, akiknek akár a 70-80 százaléka is veszteséggel fogja termelni idén a kenyérgabonát. A GOSZ adatai szerint a búzatermelők fele volt veszteséges a tavalyi tonnánként 40 ezer forintos átlagár mellett, ahhoz ugyanis, hogy némi nyereség is keletkezzen, átlagosan 50 ezer forintos felvásárlási árra lenne szükség.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?