2020. augusztus 12. szerda Klára

Hírek - Növény

Lassan kiirthatatlanná válnak a gyomok: nem a szerek jelentik az egyetlen megoldást

Az elmúlt közel száz évben a különféle gyomirtó szerek használata vált a gyomokkal szembeni védekezés első és legáltalánosabb módszerévé. A probléma ott van, hogy erre válaszul a gyomnövények elkezdtek ellenállóbbá válni az őket kiirtani hivatott kemikáliákkal szemben.
 
 

Miközben az emberiség a növénytermesztés ökológiai lábnyomának csökkentése ürügyén új és új módszereket keres a gyomirtó szerek használatának visszaszorítására, a gyomnövények egyre ellenállóbbá válnak a különféle vegyszerekkel szemben, ezáltal egyre nehezebb kiirtani őket. A végtelen harc újabb fejezetéhez érkezett, ahogy a tudósok és szakemberek folyamatosan új gyomnövénykezelési eljárásokat fejlesztenek és próbálnak ki, legyen szó a precíziós gyomfelmérő és -irtó robotok bevetéséről, a különféle gyomirtó habok vagy gőzök használatáról vagy éppen az elektromos árammal történő gyomtalanításról.

{KAPCSOLODO-16869} Dr. Nicola Cannon, a Royal Agricultural University (RAU) oktatója szerint ennek a rezisztanciának az az oka, hogy a herbicidek eredetileg sem irtották ki a gyomnövényeket, csak meggyengítették őket. Ez viszont sok esetben azzal járt, hogy a legyengített, de életben maradott gyomnövények képesek voltak tovább nőni és szaporodni, átörökítve a gyomirtó szerekkel szembeni ellenállóképességet. Dr. Cannon, aki az október 23-án megrendezésre kerülő, Changing Face of Weed Control című konferencia házigazdája lesz, arról is beszélt, hogy a gazdálkodóknak a jövőben komoly kihívásokkal kell majd szembenézniük.

A történelem során nagyon sokáig kézzel és a háziállatainkkal irtottuk a gyomokat, valamint vetésforgóval védekeztünk ellenük. A második világháború után felfedeztük a 2,4-D (diklórfenoxi-ecetsav) gyomirtószert, amit még ma is széles körben használunk. Sajnálatos azonban, hogy viszonylag ritkán jelennek meg új termékek a piacokon, pedig igény lenne rájuk"

- mondta Dr. Nicola Cannon. (Hazánkban mintegy 50 készítmény tartalmazza ezt a hatóanyagot - agrarszektor.hu.) A szakember arról is beszélt, hogy a gyomnövények ellenállósága és az újfajta gyomirtó szerek hiánya komoly kihívás elé állította a gazdákat. Egy hatásos és a szigorodó kritériumoknak is megfelelő szer megalkotása ugyanis drága és időigényes projekt, miközben a jelenleg még elérhető herbicideket sorra vonják ki a piacról, a környezetre vagy az emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt. Amikor egyre kevesebb, vagy éppen semmiféle gyomirtó szer nem áll a rendelkezésünkre, más megközelítésben kell gyomot irtani. Ezek közül némelyik hagyományos, de van bőven innovatív elképzelés is. Ilyen lehet a drónos gyomfelmérés, a robotok és drónok felhasználásával végzett és precíziós gyomirtás.

A cikk eredeti nyelven a Farming UK oldalán olvasható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu