Lehet, hogy magyar almát és krumplit is álcáznak a bosnyákok?

agrarszektor.hu
Bosznia-Hercegovina visszautasítja azokat az orosz vádakat, amelyek szerint nemcsak a saját mezőgazdasági termékeit, hanem boszniainak "álcázott" uniós árut is szállítana Oroszországba. Az orosz félben azért merült fel a gyanú, mert az idei év első tíz hónapjában Bosznia-Hercegovina több mint kétezer tonna almát exportált Oroszországba, miközben tavaly összesen csupán 10 tonnát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A másik gyanús termény a burgonya volt, ugyanis az idén már 94 tonnát szállított ki Bosznia, tavaly viszont semennyit sem - írja a Slobodna Bosna című hírportál. A hirtelen növekedés miatt az orosz hatóságok a mezőgazdasági területek nagyságáról és a megtermelt zöldségek, illetve gyümölcsök mennyiségéről kértek adatokat.

A szarajevói hatóságok ugyanakkor azt mondják, mindegyik exportcikknek megvannak a szükséges származási dokumentumai, amelyek azt bizonyítják, hogy azokat Bosznia-Hercegovina területén termelték.

Moszkva úgy határozott, hogy augusztus 7-től egy évre megtiltja az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából, Norvégiából származó gyümölcs, zöldség és egyéb élelmiszerek importját, Szerbiával együtt azonban Bosznia-Hercegovina is felkerült azon országok listájára, amelyek előnyhöz jutnak Oroszország mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekkel való ellátásában.

Egyes uniós országok ebben lehetőséget láttak arra, hogy ezen a két országon keresztül mégis eljuttassák termékeiket Oroszországba. A szerb és a boszniai hatóságok viszont azt mondták: nem lesz átcímkézés és reexport, vagyis az importált termékek továbbexportálása.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?