Lendületben a magyar biogazdálkodás

Lendületben a magyar biogazdálkodás (x)

agrarszektor.hu
Minden együtt áll a dinamikus fejlődéshez

Alig 10 éven belül megnégyszereződhet Magyarországon az ökológiai módon művelt területek aránya. Ma a megművelt területek 6,5-7 %-án folytatnak biogazdálkodást, de ez az Unió és a magyar kormány tervei szerint is 25%-ra növekedhet 2030-ra ‒ hívta fel a figyelmet dr. Roszík Péter, a magyar ökogazdák tulajdonában álló ellenőrző és tanúsító szervezet, a Biokontroll Nonprofit Kft. ügyvezetője, címzetes egyetemi docens.

A szakember hozzátette: a 25%-os célkitűzés ‒ ami Magyarország esetében több, mint 1 millió hektárt jelent - nemcsak elképzelés, hanem már program, amihez komoly finanszírozási formákat is biztosít az európai közösség és a magyar állam. A gazdák jelentős része élénken érdeklődik a bio- vagy ökoművelés, az átállás iránt. Sokan földjeik egészét, vagy egy részét már el is kezdték átállítani biogazdálkodásra.

A lelkesedés nem véletlen. A biotermékek előállítása során a termelők nemcsak a földalapú és más agrártámogatásokban élveznek előnyt, de külön ösztönző támogatást is kapnak, kiemelten a 2-3 éves átállási időszakra. Az utóbbi időben mintegy 60 olyan pályázat jelent meg, amelyben az ökoval foglalkozók előnyöket élveznek, és a támogatások köre, intenzitása várhatóan hosszabb távon sem csökken majd ‒ mutatott rá a vezető. Ehhez hozzátehetjük, hogy a HU-ÖKO-01 jelöléssel ellátott, tehát minősített biotermékek eladási, átvételi ára is magasabb, illetve a folyamatos kereslet még egyáltalán nincs kielégítve, ami szintén a lehetőség mérlegelése mellett szól.

A biogazdálkodás ‒ tette hozzá Roszík Péter ‒ egy tudásintenzív művelési mód. Az egyetlen, ami fenntartható módon alkalmas a Föld népességének táplálására. Erről sok a tévhit, főleg a laikusok körében. Sokan úgy hiszik, hogy mi semmit nem teszünk a kártevők vagy a gyomok ellen, és hajlamosak szembeállítani a "vegyszeres" gazdálkodást a biogazdálkodással, pedig egyik sem igaz. Itt is használunk inputanyagokat, csak jóval kevesebb és természetes anyagot, a védekezés, irtás helyett pedig inkább a megelőzésen, a megszerezhető szakmai ismereteken van a hangsúly.

Ma még a biotermékek 80-90 százaléka külföldön kel el, de itt is van fejlődés, hisz 10 éve ez még 98% volt. Nem túlzás azt mondani, hogy a biogazdálkodás terjedése lesz a következő évtized legerősebb trendje a hazai és az európai agráriumban az automatizálás mellett, a feltételei még soha nem voltak ilyen kedvezőek. Szerencsére ezt egyre többen ismerik fel, amihez igyekszünk minden támogatást megadni, többek között a Biokontroll honlapján.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?