Luxusnyaralók végzik ki a balatoni borokat

MTI
Építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein a borászok. A cél a szőlők megóvása, ezek helyén ugyanis tömegével húzzák fel a medencés nyaralókat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ingatlanpiacon tapasztalható fellendülés tovább növelte az érdeklődést az észak-balatoni külterületi szőlők iránt. A borászok építési moratórium bevezetését kezdeményezték, hogy megóvják a tőkéket. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé.

Az aláírók szerint elindult a táj visszafordíthatatlan megváltoztatása a Balatonnál, és a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező folyamat zajlik.

Az észak-balatoni kultúrtájon, az ország egyik legértékesebb szőlőterületén sorra épülnek a medencés nyaralók olyan külterületi ingatlanokon, ahol az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak gazdasági épületeket lehetne létesíteni, továbbá a terület 80 százalékán szőlőművelést kellene végezni - fejtette ki Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke.

Becslések szerint több ezer ingatlan épült szabálytalanul  az északi part szőlőterületein. Minimumcélként a borászok, civilek, településvezetők azt akarják elérni, hogy az államigazgatás szigorúan betartassa az érvényben lévő jogszabályokat.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?