2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Növény

Magas élelmiszerárak elé nézünk

A várakozásoknál magasabb lett az infláció februárban az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint, akik úgy vélik, elérhető a 3 százalékos inflációs cél a jövő év első felében. A következő hónapokban a tojás- és baromfiárak uniós szabályozás miatti jelentős emelkedése várható, ami magasan tarthatja az élelmiszerárakat.
 
 

A Központi Statisztikai Hivatal keddi tájékoztatása szerint a fogyasztói árak februárban 5,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az első két hónap átlagában az infláció 5,7 százalék volt.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt MTI-vel közölte: a várakozásoknál magasabbra ugrott az infláció februárban a januári 5,5 százalékról, a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,8 százalékkal nőttek. A vártnál gyorsabban emelkedtek az élelmiszerárak, a februári üzemanyagár-csökkenések pedig a vártnál kisebb mértékűek voltak. Az elemző szerint a következő hónapokban a tojás- és baromfiárak uniós szabályozás miatti jelentős emelkedése várható, ami magasan tarthatja az élelmiszerárakat.

Suppan Gergely szerint a gyenge kereslet továbbra is fékezheti az inflációt, azonban csak az IMF/EU-megállapodás csökkentheti lényegesen a forintgyengülésből származó kockázatokat. Az elemző elmondta, az év közepéig 5,5 százalék felett maradhat az infláció, majd az év vége előtt bázishatások miatt 4,5-5 százalékra mérséklődhet. Az éves átlagos infláció azonban magasabb lehet a korábbi várakozásoknál, 5,3-5,4 százalék között alakulhat. A 3 százalékos inflációs cél elérését azonban 2013 második negyedévére elérhetőnek tartja.

A várakozásoknál magasabb infláció nem okozott nagyobb meglepetést - fejtette ki Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Szerinte az utóbbi hetekben már lehetett arról hallani, hogy a szigorúbb uniós szabályozás miatt jelentősen felmegy a tojás és a csirkehús ára, de az áremelkedés megjelent más élelmiszereknél is, ami valószínűleg így marad húsvétig.

 

forrás: MTI
A másik tényező az általános forgalmi adó januári emelése, ami a háztartási energiánál a februári számlákban jelent meg. Így több egyszeri hatás terhelte az első két hónapban az infláció alakulását - mondta Nyeste Orsolya. Az élelmiszerek további drágulása folyamatos kockázatot jelent az inflációra, de a várakozások szerint márciusban már lassulni fog az index növekedése - mondta az elemző. Úgy vélte, a következő hónapokban végig valamivel 5 százalék fölött alakul az infláció, s csak az év utolsó két hónapjában eshet 5 százalék alá. A jövő év első hónapjaiban pedig közeledhet az infláció a 3 százalékos célhoz - közölte az Erste Bank elemzője.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu