2020. február 25. kedd Géza

Hírek - Növény

Magasabb kukoricahozamok, kiszámítható módon

A termelést befolyásoló tényezők közül a leglényegesebb maga a talaj, amihez minden kukoricatermesztőnek alkalmazkodnia kell, hibridválasztásban és tőszámban egyaránt. A termésmaximum eléréséhez tehát nem mechanikus másolásra van szükség, hanem a saját termesztési kondícióknak legmegfelelőbb hibrid és állománysűrűség kiválasztására.
 
 

Magyarországon homokos, agyagos, illetve a szerencsésebb termelők vályogszerkezetű talajon termelnek kukoricát, a vízfelvétel ugyanis az utóbbi típusnál a legideálisabb a növény számára – mondta Hajdu Attila, a DEKALB fejlesztőmérnöke a Mezőfalván tartott I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen. A szakember mindezt konkrét számadatokkal is alátámasztotta: homokos talajon 1,37 tonna/hektár (t/ha) volt az átlagos termés szélsőségesen aszályos évben, öntözetlen körülmények között Magyarországon (2012-es adatok szerint), agyagoson 5,8 t/ha, míg vályogszerkezetű talajon 11,3 t/ha termést is el lehetett érni.


A hibridválasztásban rejlő lehetőségeket is ki kell használniuk a gazdáknak, ám ennek nem azt kell jelentenie, hogy ugyanazt vessék, mint a szomszédjuk, hanem a talajaik adottságainak legmegfelelőbb növényt - vélekedik Hajdu Attila.

Minden hibridnek más a tőszám-optimuma, a termésmaximum eléréshez ezt mindenkinek szem előtt kell tartania

A DEKALB 4351-es hibridnél például agyagtalajon – a szakirodalom által optimálisnak tartott 70 ezerhez képest – csökkenteni kell a tőszámot 60–65 ezerre, mert ott fogja hozni a nagyobb termést. Vályogtalajon viszont 80–90 ezres tőszám mellett produkálja a termésmaximumát. Egy másik hibrid ettől eltérő módon fog reagálni, például a DEKALB 3939-es esetében mind agyag-, mind vályogtalajon érdemes növelni a tőszámot. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu