2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Növény

Mák: még mindig keresi a helyét

A Duna–Tisza közén a mák is áldozatául eshet az éghajlatváltozásnak, írja a BAON Bács-Kiskun megyei hírportál. Az ország elsőszámú máktermesztő körzetében is egyre inkább a kiskerti parcellákra szorul ez a növény. Üzemgazdasági szempontból nem tűnik indokoltnak a mellőzése, hiszen a jövedelmezősége - ahogy azt az agrászektor.hu is megírta január elején - vetekszik a kukoricáéval.
 
 

A mák termesztésének a Homokhátságon hagyománya van, de a természeti környezet változását a szakértelem nem képes ellensúlyozni. Újabban azt látjuk, hogy például a korai kukoricafajták még a száraz nyarakon is jobban fizetnek a mákhoz képest, amely pedig összességében csak feleannyi csapadékot igényel, mint a tengeri. A homokverés szintén gyakoribb rizikó az újkori máktermesztésben – sorolja Fehér András Kiskunfélegyházán.


A statisztikai adatok szerint az ipari mákot 10 ezer, az étkezésit 2 ezer hektáron termesztik országosan, az összes terület körülbelül ötödrésze fekszik Bács-Kiskun megyében. Az ágazat mérete folyamatosan csökken, hiszen a máktermesztés bizonytalanabb tervezhetősége üzemgazdasági megítélését is átértékeli. A mák, legalábbis az étkezési, beszorult az öntözhető és egyéb feltételek kialakításához alkalmasabb kisüzemi területekre. Ez az irány azonban nem kedvező, hiszen a mák jövedelmezősége a jól gépesített nagy felületeken lehet optimális.

Az étkezési mák esetében a hektáronkénti 600–700 kiló átlag szemtermése valóban felveszi a versenyt más szántóföldiekkel. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelenleg tonnánként 1,5 millió forint nagybani felvásárlási árat jelez. Ilyen formán, ha jól terem, bőven visszaadja a hektáronkénti 500 ezer forint ráfordítást.

Az ipari mák termelése perspektivikusabb - és ennek a magja is étkezési célokat szolgál - írta meg az agrárszektor.hu januári cikkében (lásd lentebb). Sorra véve a szalma és a szem piacát, valamint a ráfordításokat, végül itt is az derült ki, hogy megérné a mákkal foglalkozni - csakhogy a kukorica piaca stabilabb. Az éghajhati kifogások csak részben állják meg a helyüket, őszi vetésű mákkal a kockázatok jelentősen csökkenthetőek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu