Makadámdió: a hawaii populáció egyetlen fától származik

agrarszektor.hu
A világ legízletesebbnek tartott dióféleségét már minden meleg égövi területen termesztik, de nem mindenütt megfelelő a genetikai változatossága. Idén derült ki, hogy egyik legnagyobb termőkörzetében ez szinte a nullával egyenlő.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az örökzöld makadámdiót őshazája nyomán ausztrál mogyorónak vagy queenslandi diónak is nevezik. A kilenc makadámdiófaj közül kettő ehető  - a Macadamia integrifolia és a M. tetraphylla. Ezeket az 1860-as évek óta termesztik, egymással hibrideket is alkotnak. A fa szárazságtűrő, bőtermő és sokáig él.

Diója külső burka vastag, barna, gömbölyű és üveggolyó nagyságú, a bele krémszínű. Az ínyencek kedvenc diófélesége, mivel pirítva igen intenzív az íze. Kereskedelmi forgalomba többnyire pörkölve kerül. Egy 2006-os kínai tanulmány szerint a makadámdió 82,6%-a egyszeresen telítetlen zsírsav, ami a legjpobb minőségű olívabogyókkal teszi egyenértékűvé.

Ma a világ termésének jelentős részét a Hawaii szigetein működő makadámdió-farmokon állítják elő. Az Index Ma is tanultam valamit c. blogjában arról írnak, hogy az itt található fák mind ugyanattól az őstől származnak, a queenslandi Gympie kisvárosból, vagyis az amerikai szigetcsoporton lévő fák vagy egyetlen, vagy legfeljebb néhány ugyanott élő egyed klónjai. Ez azért fontos, mert minél kevésbé változatos egy faj genetikai háttere, annál nagyobb a kockázata annak, hogy képtelen lesz alkalmazkodni a globális klímaváltozáshoz.

Szerencsére Ausztráliában nagyobb a genetikai változatosság. A kontinens  az 1990-es években visszahódította a világ legnagyobb makadámdió-termelője címet Hawaii-tól, 2012-ben pedig a Dél-afrika Köztársaság vette át tőle a világelső pozícióját. Ugyanis kiderült, hogy a makadámió a kávébabnál is jövedelmezőbb kultúra.

Ma a világ mintegy 211 ezer tonnás termeléséből 54 ezer tonnát a Dél-afrikai Köztársaságban állítanak elő, míg Ausztráliában a sokszor kedvezőtlen időjárás miatt csökkent a kibocsátás.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?