2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Növény

Makro adatok a gazda szemével: Világszintű nagyhatalom vagyunk, de alig fogyasztjuk – a hazai csemegekukorica termelés

A csemegekukorica termőterülete világszinten közel 400 ezer hektár, a két legjelentősebb termelője az USA és az EU. A hazai csemegekukorica termesztés nemzetközi szinten is az élmezőnybe tartozik, termőterületét tekintve Franciaországot is megelőzve Magyarország az EU vezető termelője.
 
 

Magyarország klimatikus- és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica termesztéshez. A csemegekukorica a legnagyobb területen termelt hazai zöldségféle, a korábbi 30 ezer hektár körüli területről a vetésterülete az elmúlt években 35 ezer hektár fölé emelkedett. Legjelentősebb hazai termelési térsége az Alföld – ezen belül is Hajdú-Bihar megye, amely 13-14 ezer hektáros területével a hazai terület kb. 40-45%-át adja. Mellette még Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben termesztik átlagosan 3-4 ezer hektáron a csemegekukoricát.

Forrás: KSH, Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés

A betakarított mennyiség az elmúlt években meghaladta az évi 500 ezer tonnát. Az idei évben az aszályos áprilisi időjárás, majd a május-júniusi nagy esőzések kedvezőtlenül befolyásolták a terméshozamokat. Mindezek ellenére 2020-ban is várhatóan jó termésátlagot sikerül a termelőknek realizálni és a betakarított mennyiség idén is elérheti az 500 ezer tonnát. A hazai csemegekukorica alapvetően tartósítóipari alapanyagként kerül felhasználásra a konzerv- és hűtőiparban (átlagosan kétharmad/egyharmad arányban). Csak kisebb mennyiség kerül közvetlen fogyasztásra, de a friss piaci fogyasztása is egyre bővül.

A hazai csemegekukorica-fogyasztás alacsony, mindössze évi 1-1,5 kg feldolgozott csemegekukoricát jelent személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok.

A hazánkban előállított csemegekukorica termékek közel 95%-át exportáljuk. USA-t követően hazánk a világ második legnagyobb feldolgozott csemegekukorica exportőre. Legjelentősebb külpiacaink Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és Olaszország.

A hazai termésátlagok az európai középmezőnyben vannak, így még van tér a nemzetközi versenyképességünk javítására. A korszerű fajtahasználattal, a technológiai és öntözési beruházásokkal és a fogyasztási trendek követésével tovább erősíthetjük vezető pozíciónkat az európai csemegekukorica termelésben. 

Írta: Magyar Attila – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu