2021. március 3. szerda Kornélia

Hírek - Növény

Már a magyar kajszit ehetjük

Már több mint egy hete megkezdődött a magyar kajszi szürete, és a kiskereskedők már azóta viszik a gyümölcsöt a budapesti nagybani és egyéb piacokra. Magyarországon folyamatosan nő a kajszi termőterülete az utóbbi években, mert a termelők egyre szívesebben ültetik. Habár a termőterületet tekintve egyelőre a kajszi nem tartozik a legfontosabb gyümölcsök közé, gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű, ugyanis évek óta az egyik legdrágábban értékesített kertészeti exporttermékünk.
 
 

Tavaly 5214 hektáron termesztettek kajszit Magyarországon, ami majdnem 6 százaléka a teljes, közel 90 ezer hektár gyümölcsterületnek. A termőterület az utóbbi években enyhén ugyan, de folyamatosan növekszik, a kajszi egyre népszerűbb a termelők körében. Habár területre nem a legnagyobbak közé tartozik a kajszitermesztés, gazdaságilag kiemelkedő jelentőségű, ugyanis

a gyümölcsfajta a nagyobb értékű kertészeti termékek közé tartozik.

Kajsziból a jobb években akár 40 ezer tonnás termés is elérhető, azonban ezt jelentősen meghatározza a tavaszi virágzáskori időjárás, így az elmúlt öt évben 18-34 ezer tonna között alakult a termésmennyiség - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által közösen tartott kajszi fajtabemutatón.


A belső fogyasztás növekedése mellett az is megfigyelhető, hogy a magyar kajszi keresett külpiaci termék, hosszú évek óta egyike a legmagasabb áron értékesíthető kertészeti exportcikkeinknek. A magyar kajszi fő célpiacának Németország számít, ahova 4-6 ezer tonna mennyiséget szállítanak a hazai termesztők.

Legjelentősebb  kajszi termőtájunk Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el,

ahol körülbelül 1500 hektár kajsziültetvény található, amelynek mintegy harmadán a „Gönci Magyar kajszi” fajtát termesztik. Nagyobb termesztő területek találhatók még Bács-Kiskun (830 hektár), Pest (640 hektár), Fejér (496 hektár), Tolna (453 hektár), Somogy (305 hektár) és Heves (287 hektár) megyékben - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által közösen tartott kajszi fajtabemutatón.

Az utóbbi években megfigyelhető volt a piaci igények változása. A koraiság még most is fontos szempont a telepítők szemében, mivel a korai fajták gyümölcséért jobb árat kapnak.

A fogyasztók jó része a klasszikus kajszi illatot és zamatot keresi,

ami azonban a korábbi nemesítésű fajtáknál gyakran nem kielégítő. A nemesítés egyik kiemelt célja lett a megfelelő organoleptikus (érzékszervi) tulajdonságokkal rendelkező fajták előállítása minden érési szegmensben. Már hazánkban is találunk ilyen fajtákkal telepített üzemi gyümölcsöst - hangzott el a rendezvényen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu