Már elérhetők a fontosabb élelmiszeripari termékek 2011. évi költség és jövedelemadatai

agrarszektor.hu
Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) évről-évre megjelentetett kiadványában a legfontosabb élelmiszeripari termékek költség- és jövedelemalakulásáról nyújt átfogó tájékoztatást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az AKI közleményében felhívja a figyelmet a hazai élelmiszergazdaságot övező komoly kihívásokra, ezen belül pedig az élelmiszer feldolgozás sajátságos helyzetére. A kereskedelem gyakorlatilag valamennyi termékpályán jelentős nyomást gyakorol a beszállítóira az ár és más feltételek tekintetében, ugyanakkor időszakonként egyes termékpályáknál az alapanyag-termelők is nehéz helyzetbe hozzák a feldolgozókat (gabonaár robbanás, időszaki tejhiány stb.). E nehézségek ellenére kell a feldolgozóiparnak talpon maradnia és megfelelni a fogyasztói igényeknek.

A kiadvány táblázatait tekintve megállapítható, hogy 2011-ben a húsipar termékeinél költségnövekedés mutatkozott. Az előállítók ezt bizonyos mértékű értékesítési árnöveléssel igyekeztek kompenzálni, de ez az emelkedés nem állt arányban a költségnövekedéssel, így a húsipari termékek többségénél 2011-ben romlott az eredmény. A baromfiipar, a tejipar, a malom- és sütőipar, valamint a tésztagyártás termékei esetén is megfigyelhető az alapanyagköltség, és többé-kevésbé a teljes költség növekedése az előző időszakhoz képest. Az eredmény-alakulás általában egy-egy iparágon belül is változó volt, kivétel ez alól például a malomipar, ahol a bemutatott termékek mindegyikénél javult az eredmény. Emellett pozitív példaként említhető még a tésztagyártás, ahol 2011-ben ismét nyereséget tudott felmutatni valamennyi itt közölt termék.

Az AKI oldalán ízelítőül megtekinthető néhány élelmiszeripari termék költség- és jövedelemadata, a teljes termékkört és módszertant is tartalmazó kiadvány nyomtatott formában érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13