Már igényelhető a kedvezményes agrárhitel!

agrarszektor.hu
Megjelent az Agrár Forgóeszköz Hitelprogram részleteit tartalmazó közlemény a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján. Ebben már megtalálható azon pénzintézetek sora is, melyek a konkrét hitelezést végzik. A kedvezményes hitelt termelők és termeltetők vehetik fel - olvasható a Magyar Agrárkamara közleményében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Március végén hagyta jóvá a kormány a tervezetet, s a napokban már tényleg igényelhető a pénzintézetek egy részénél a kedvezményes kamatozású agrár forgóeszköz hitel, melyet a Magyar Fejlesztési bank Zrt. bocsátott ki, s a vele szerződő kereskedelmi bankokon keresztül folyósít az érintetteknek.

A hitel célja a mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javításához, a jó minőségű termékek előállításához forrás biztosítása a mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával, halgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és a baromfi- és sertés állattenyésztési ágazatban tevékenykedő termeltetők részére. Felvehetik nyilvántartásba vett őstermelők, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, szövetkezetek, vagy európai részvénytársaságok.

A termelők és a tenyésztők 1—50 millió forint között, a termeltetők 250 millió forintig vehetik igénybe a kedvező kamatozású hitelt. A kamat mértéke 3 havi EURIBOR+MFB kamatfelár 4%/év.+legfeljebb 2,5% a hitelintézetek által alkalmazható felár, a futamidő három év, egyéves türelmi és egy éves rendelkezésre tartási idővel. Az MFB felügyeletével (forrásbiztosítása mellett) zajló hitelprogramban való részvételhez önerő nem szükséges.

A 15 milliárd forintos keretből tíz milliárdot az állattenyésztési ágazat szereplői - ezen belül ötmilliárd forintot a sertés- és baromfi ágazatban tevékenykedő integrátorok igényelhetnek. A fennmaradó ötmilliárdos hitelforrás a növénytermesztésből-, kertészetből élő gazdákra vár.

A hitel célja, a mezőgazdasági termelés, elsősorban az állattenyésztés versenyképességének javítása. A kereskedelmi bankok és hitelintézetek csatlakozását követően a mezőgazdaságból élők és a halgazdálkodók várhatóan május második felétől igényelhetik a hitelt.

A Magyar Agrárkamara arra is felhívja a figyelmet, hogy a hitel nem használható fel beruházás finanszírozásra, hitelkiváltásra, áfa finanszírozására, kivéve, ha a vállalkozás áfa visszaigénylésére nem jogosult. Nem fordítható a hitel export finanszírozására, olyan forgóeszköz finanszírozására, amelynek összegét a piacon forgalmazott termékek ára vagy mennyisége alapján rögzítik. Nem használható fel üzletrész, részvény vásárlására, forgóeszköznek minősülő hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, tulajdoni részesedést jelentő befektetések finanszírozására.

Ennek értelmében a kölcsönt tehát állattenyésztéshez kapcsolódó forgóeszköz finanszírozásra, ezen belül mezőgazdasági termelői/halgazdálkodói forgóeszköz finanszírozására, továbbá termeltetői forgóeszköz finanszírozásra lehet igényelni. Növénytermesztésnél hasonló a helyzet, vagyis növénytermesztéshez kapcsolódó forgóeszköz finanszírozás lehet a cél.

A köztestület arra is felhívja a figyelmet, hogy nem vehet részt a hitelprogramban az olyan vállalkozás, amely csőd-, felszámolás vagy végelszámolás alatt áll, lejárt adó-, vagy adók módjára behajtandó tartozása van, egyáltalán lejárt hitel vagy lízingtartozást halmozott fel. Az is kizáró ok, ha valaki neki felróható ok miatt nem teljesített korábbi támogatási szerződést.

A hitelhez a bankok szokásos biztosítékokat kérhetnek, illetve igényelhető de minimis támogatásként az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány, illetve a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kedvezményes kezességvállalása is.

A hitel kedvezményes kamatozású, azaz az állam kamattámogatást ad, ez igényelhető a csekély összegű támogatás szabályainak - de minimis - megfelelően.

A hitel tehát a csatlakozó pénzintézeteknél - ezek sora megtalálható a www.mfb.hu oldalon -, illetve 50 millióig az MFB Zrt. közvetítői hálózatánál.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03