Már Kanada is túl száraz lesz a repcének?! - Zuhan a termelési kedv

agrarszektor.hu
Míg búzából visszatornázta magát Kanada az ötéves átlaghozamra és össztermésre, addig repcéből és szójából ez nem lehetséges, mivel előbbiből 8, utóbbiból 10 százalékkal csökkent idén a termőterület. Ennek oka leginkább a romló termelési feltételekben keresendő. Kanada kezd átállni más növényekre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi rekord szárazság és a vele járó 3,22 t/ha-os átlaghozam után idén 3,31 tonnát termett egy hektáron a kanadai búza - ez döntően tavaszi vetésű állományt jelent. Ennek köszönhetően 6 százalékkal több búza (durummal együtt) termett az országban, elérve a 32,6 millió tonnát - írja piaci jelentésében az USDA. A búzák területe csaknem 10 millió hektárt fedett le, de nem sokkal volt kisebb a kanadai repce, a kanola termőterülete sem: 8,5 millió hektár. Ez azonban mégis kevésnek számít a tavalyi 9,2 millió hektárhoz képest. Csökkent a szója területe is: bő 2,5 millióról 2,3 millió hektárra esett.


A repcevetési kedv megcsappanása részben éppen a nagy termőterülettel függ össze: nagyon megnőtt a szűk vetésforgó miatt a betegségek elleni küzdelem költsége. Másrészt az értékesítési lehetőségek is romlottak: Kína csak repcedarát és repceolajat vásárol, a mag iránt nem érdeklődik. Nem utolsó szempont az sem, hogy Kanada legnagyobb búza- és repcetermő körzetében idén 60-100 olyan nap volt, amikor kevesebb, mint 0,5 mm eső esett.

Ez tehát már a második olyan év, amelyik túl szárazbizonyos kultúrákmak.

Ez különösen a szójára igaz. A szárazabbra forduló éghajlat miatt ebből a növényből a tavalyi 5 százalékos termőterület-zsugorodás után idén további 10 százalékkal vetettek kevesebbet. De a repce 8 százalékos területcsökkenése ennél jóval több termőhelyet szabadított fel egyéb kultúrák számára. A termelők inkább a rövid tenyészidejű, vagy kevésébé igényes növények felé fordultak, ilyen a borsó, a zab és az árpa. Ezek egymással is kiváló vetésforgót alkotnak. Termőterületük sorrendben 20, 18 és 14 százalékkal növekedett egyetlen év alatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03