2021. szeptember 20. hétfő Friderika

Hírek - Növény

Már Kanada is túl száraz lesz a repcének?! - Zuhan a termelési kedv

Míg búzából visszatornázta magát Kanada az ötéves átlaghozamra és össztermésre, addig repcéből és szójából ez nem lehetséges, mivel előbbiből 8, utóbbiból 10 százalékkal csökkent idén a termőterület. Ennek oka leginkább a romló termelési feltételekben keresendő. Kanada kezd átállni más növényekre.
 
 

A tavalyi rekord szárazság és a vele járó 3,22 t/ha-os átlaghozam után idén 3,31 tonnát termett egy hektáron a kanadai búza - ez döntően tavaszi vetésű állományt jelent. Ennek köszönhetően 6 százalékkal több búza (durummal együtt) termett az országban, elérve a 32,6 millió tonnát - írja piaci jelentésében az USDA. A búzák területe csaknem 10 millió hektárt fedett le, de nem sokkal volt kisebb a kanadai repce, a kanola termőterülete sem: 8,5 millió hektár. Ez azonban mégis kevésnek számít a tavalyi 9,2 millió hektárhoz képest. Csökkent a szója területe is: bő 2,5 millióról 2,3 millió hektárra esett.


A repcevetési kedv megcsappanása részben éppen a nagy termőterülettel függ össze: nagyon megnőtt a szűk vetésforgó miatt a betegségek elleni küzdelem költsége. Másrészt az értékesítési lehetőségek is romlottak: Kína csak repcedarát és repceolajat vásárol, a mag iránt nem érdeklődik. Nem utolsó szempont az sem, hogy Kanada legnagyobb búza- és repcetermő körzetében idén 60-100 olyan nap volt, amikor kevesebb, mint 0,5 mm eső esett.

Ez tehát már a második olyan év, amelyik túl száraz bizonyos kultúrákmak.

Ez különösen a szójára igaz. A szárazabbra forduló éghajlat miatt ebből a növényből a tavalyi 5 százalékos termőterület-zsugorodás után idén további 10 százalékkal vetettek kevesebbet. De a repce 8 százalékos területcsökkenése ennél jóval több termőhelyet szabadított fel egyéb kultúrák számára. A termelők inkább a rövid tenyészidejű, vagy kevésébé igényes növények felé fordultak, ilyen a borsó, a zab és az árpa. Ezek egymással is kiváló vetésforgót alkotnak. Termőterületük sorrendben 20, 18 és 14 százalékkal növekedett egyetlen év alatt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu