Már nem az időjárás a legnagyobb bizonytalansági tényező a gyümölcstermelésben

Már nem az időjárás a legnagyobb bizonytalansági tényező a gyümölcstermelésben

agrarszektor.hu
A német gyümölcstermesztők is aggódnak a munkaerőhiány miatt, megjósolhatatlan, hogy a piacnak milyen gyümölcsből mennyire lesz szüksége, azt hogyan lehet eljuttatni a fogyasztóhoz, és milyen áron veszik meg. Ehhez képest az, hogy az időjárás kiszámíthatatlan és folyamatosan változik a fogyasztók ízlése, már nem is számít kihívásnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tavaly a nyári aszály erősen rányomta bélyegét a német gyümölcstermésre. Nemcsak a fákon, de a bokrokon termő gyümölcsök mennyisége is kevesebb lett. Kivételt képezett az eper, amelynek a 2018. évinél is jobb lett az eredménye. Bár a gazdák a 2018. évi rekordok után gyengének érezték a 2019. évet, az valójában a sokéves átlaghoz hasonló végeredményt hozott a gyümölcstermésben - számol be a német piacelemző, az AMI.

2017-ben a fagy vitte el a német almatermés nagy részét,  2018 őszén azonban itt is - akárcsak nálunk és a lengyeleknél - rekord mennyiséget szüretelhettek ebből a gyümölcsből a gazdák. A 2019. év rosszabbul sikerült, de a tárolókapcitások éppen megfeleltek az aktuális mennyiségnek, így az árak is rendeződni tudtak a boltokban.


A bogyósgyümölcsök terén óriási kínálatnövekedés fgyelhető meg. Különösen az áfonya és a málna mennyisége ugrott meg. A keresleti oldal is erős, és nem mutat szezonális változást. A vásárlók az év minden szakában igénylik a friss és mélyhűtött bogyósokat. Mivel az áfonyatermelés világszinten erősödik, elkezdődött a piaci kiszorítósdi a szereplők között, ami már 2019-ben is csökkennnő árakat hozott. Egyik akció követi a másikat, így a vásárlók fókuszában marad az áfonya és a málna. A legnagyobb mennyiségben azonban még mindig az eper érhető el a piacon. Miközben a spanyol kínálat egyre erődök ebből a gyümölcsből, a németek igyekeznek minél védettebb körülmények között előállítani az epret.  A koronajárvány idején az AMI elemzői azt tanácsolják, hogy a termelők

a sokéves trend alapján próbálják meg belőni, mi az a mennyiség, amit jelen helyzetben is biztosan felvesz a piac.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03