2021. április 17. szombat Rudolf

Hírek - Növény

Másfél milliárdnyi KAP támogatást kell visszafizetnünk

Az Európai Bizottság 5,2 millió euró, vagyis mintegy 1,5 milliárd forintnyi területalapú támogatást követel vissza Magyarországtól a 2006-os és 2007-es igénylési évek kifizetéseiből - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) sajtóirodája.
 
 

Az uniós döntés alapja, hogy nagy volt a jogosulatlan kifizetések kockázata, mert az előző agrárvezetés ideje alatt nem volt biztosított a hiteles mezőgazdasági parcella azonosító rendszer, ezen kívül hosszú ideig fejlesztések sem történtek a program javítása érdekében.

A közlemény leírja: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) a büntetést több körös tárgyalássorozat után sikerült leszorította az eredeti 2 százalékról az adott években kifizetett - SAPS - keretösszeghez képest 0,55 százalékra.

A legnagyobb összegeket Olaszországnak (48,8 millió euró), az Egyesült Királyságnak (29,8 millió euró), illetve Hollandiának (14,6 millió euró) kell visszafizetne a KAP pénzek nem megfelelő felhasználása miatt.

Az MVH az elmúlt évben a kérelmek pontosabb kitöltése érdekében bevezette a minőségi monitoring rendszert, és a nagyobb felbontású ortofotót. Az intézkedések eredményeként a brüsszeli Bizottság auditja is rendben találta a rendszert a 2010. évi igényléseknél - közölte a minisztérium.

A Bizottság jogosult utólag visszakövetelni a támogatásokat, ha ellenőrzéseik arról tanúskodnak, hogy a tagállami intézkedések nem biztosítják megfelelően az uniós támogatások helyes felhasználását.

 

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu