2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Növény

Második éve nyomottak a cukorárak - Meddig bírják még a répatermelők?

Az EU Bizottság legfrissebb jelentése szerint ismét csökkent a cukor ára Európában, pedig februárban már voltak jelei a konszolidálódásnak. Eközben a tavalyi európai cukorrépatermés kifejezetten gyatra lett. A cukorárak viszont még mindig nyomottak, a termék értékesíthetősége alig javult. A termelők kezdik elveszíteni a türelmüket.
 
 

Két nehéz év

A 2017/18-as gazdasági évben az előállított cukormennyiség 21,3 millió tonnával rekordértéket ért el Európában. Ez volt az az év, amikor megszűntek a kvóták, és elszabadult a termelés. A legutóbbi betakarítási szezonban azonban csak 18,2 millió tonnás eredményt regisztrált a Bizottság, ami 15 százalékos terméscsökkenést jelent. Viszont az európai cukorigény mindössze 17,7 millió tonna, vagyis még mindig jelentősek a felhalmozódott készletek, noha a két évvel ezelőtti termésből 3,2 millió tonna már elhagyta Európát.

Halomban a cukorrépa (Forrás: ekvv.uni-bielefeld.de)

A fehércukor utolsó európai ára (december) tonnánként mindössze 314 euró volt. A nagy nyugat-európai termelőknél, mint Németország, Franciaország, Belgium és Hollandia, ennél is nyomottabb árak alakultak ki, 300 eurót adtak egy tonna finomított cukorért. Így az uniós árak továbbra is a mélypont közelében tartózkodnak. A helyzet a cukorgyárakat is rosszul érinti. A piachoz igazodva kevesebbet tudnak fizetni a répáért, ami máris csökkentette a gazdák termelési kedvét. A kaposvári gyárnak is "kampányolnia" kellett a termelők megtartásáért, a nyomott piaci árak pedig veszteségessé tették a cukorgyártást.

A termelőket azonban saját gondjaik aggasztják: "16 hektár cukorrépát vetünk idén, ez a fele a tavalyinak" - mondja egy Győr-Moson-Sopron megyei gazda.

Nem tudom elfogadni a répaárcsökkenést olyan helyzetben, amikor a traktorosom 50 százalékos béremelést kért, nincs megfelelő munkaerő az ágazatban, a földbérleti díj egyre drágul, a gépek és a szervízdíjak már-már megfizethetetlenek.

A környékünkön mindenki, aki korábban 30-50 hektáron termelt répát, most vagy felhagyott vele, vagy megfelezte a területet" - tudjuk meg.

Nagyot fordult a világ

Két évvel ezelőtt még 400 euró feletti árakkal kalkuláltak a termeltetési szerződések megkötésekor, sőt 2017 augusztusában az 500 eurót is meghaladta a tonnánkénti ár. Azóta 40 százalékot (!) esett a finomított cukor értéke a piacon. A határidős  tőzsdén (London) utoljára február közepén tűnt fel egy halvány fény az alagút végén, amikor 360 eurót kínáltak az édes termékért, majd ismét lejtmenet következett. Mostanra ismét csak 31 euróval vagyunk a történelmi mélypont felett. A börze kötései alapján csak lassú, fokozatos enyhülésre számít a piac. A spot paci árak azonban már váltottak, és pillatnyilag már 400 euró felett járnak - ezek az adatok a brüsszeli staisztikában csak később jelennek  meg.

Cukorárak a londoni határidős piacon (Forrás: Olaf Zinke, agrarheute.com)

A világpiacon is csak lassan fordul a helyzet. Brazília cukornádtermése jónak ígérkezik, India pedig úgy döntött, hogy 1,5 milliárd dolláros kedvezményes hitellel támogatja a cukorfinomítókat. Ez lendületet adhat az ottani kibocsátásnak és az exportnak is. Biztató ugyanakkor, hogy megindultak felfelé az olajárak, ezzel együtt az etanolé is. Brazília ebben a szezonban a cukornád kétharmadából alkoholt gyárt a cukor helyett. Az európai készletek is csökkennek, vagyis ha lassú tempóban is, de valóban emelkedni fog a cukorrépa átvételi ára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu