Másodvetése van? - Megvan, mikor permetezhet

agrarszektor.hu
Átmeneti mentességet kaphatnak egyes fertőzött másodvetések a növényvédőszer-használati tilalom alól, ha a károsítók jelentős mértékben elszaporodnak. Ilyen esetekben a termelők nem esnek el a támogatásoktól, ha a hatóság elrendeli a kötelező védekezést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha egyes károsítók olyan mértékben elszaporodnak, hogy már a szomszédos termelők növényvédelmi biztonságát veszélyeztetik, és védekezni kell ellenük, egy uniós iránymutatás szerint a tagállamok ezeketvis maior eseményként ismerhetik el - áll az Agrárminisztérium közleményében. A hazai zöldítési szabályokat leíró rendelet megteremti a lehetőségét annak, hogy a meghatározott események bekövetkezésekor a növényvédőszer-használati tilalom vagy fenntartási kötelezettség alól mentesüljenek a mezőgazdasági termelők.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia kiemelten foglalkozik azzal, milyen szabályozási változásokra kell számítaniuk a gazdálkodóknak a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikában, és csökkennek-e a magyar mezőgazdaság támogatásai, vagy sem? Ha hosszú távra tervez, ne hagyja ki a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

Ha a mezőgazdasági termelő vis maior körülmény miatt nem képes eleget tenni jogszabályban előírt kötelezettségeinek, támogatási jogosultsága megmarad. A követelmények nem teljesítése miatt sem büntetéssel, sem szankcióval nem sújtható, és úgy kell tekinteni, hogy a bejelentett ökológiai jelentőségű területre előírt kötelezettsége teljesült.

A károsítók vis maior esetként értékelhető felszaporodásakor a hatósági bejelentést az illetékes növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalhoz kell benyújtani, amely határozatban rendeli el a kötelező növényvédelmi beavatkozást. Ez lehet növényvédő szeres kezelés (permetezés) vagy azonnali leforgatás, megsemmisítés - közölte az agrártárca.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03