2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Növény

Még 2,6 milliárd forint a sertéstartóknak

A jövő évi költségvetésből 2,6 milliárd többlettámogatást nyújt a kormány a sertéságazat erősítésére – jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Magyar Állattenyésztők Szövetségének küldöttközgyűlésén Herceghalomban.
 
 

A forrásra azért van szükség, mert a 2002-ben még 6 milliót meghaladó sertéslétszám napjainkra a 3 milliót is alig éri el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a sertéságazat helyzetét javító intézkedési tervet, melynek fő célja, hogy néhány éven belül 6 millióra emelkedjen az országban a sertések száma. Az átfogó program foglalkozik a feketegazdaság visszaszorításával, a termeléssel, az integrációval, a bérhizlalással, a kutatás-fejlesztéssel, és szaktanácsadással, a forgóeszköz-finanszírozással és a marketing tevékenységgel is- tette hozzá Czerván György.

Az államtitkár ismertette az állattenyésztési ágazatnak nyújtott forrásokat: a 2013-ban megszűnő top-up (nemzeti kiegészítő támogatások) pótlására már az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, melyet a juh és húsmarha-tartók vehetnek igénybe. A rendelkezésre álló keret évi 44,5 millió euró, közel 13 milliárd forint.

Czerván György hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy a kormány döntésével tenyészállat vásárlására is fordíthatóak az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram forrásai. A kormány célja, hogy megerősítse az állattenyésztési ágazatot, ezért kezdeményezte a forgóeszköz hitelprogram kiterjesztését tenyészállatok vásárlásra is.

A VM folytatja a különleges tejtámogatási programot évi közel 13 milliárd forintos kerettel, és a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatást évi 8,7 milliárd forinttal, öt éven keresztül.

A tárca már kezdeményezte Brüsszelben, hogy a szélsőséges időjárás miatt károsult termelők mielőbb megkaphassák az egységes területalapú támogatások (SAPS) és a különleges tejtámogatások előlegét.

Czerván György kiemelte, hogy hamarosan 40 milliárd forint értékben pályázatot írnak ki az állattartó telepek korszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a génmegőrzés érdekében őshonos állatokat tartó gazdálkodók is.


forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu