2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Hírek - Növény

Még mindig nagy a vita az agrártámogatások körül

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2013 utáni jövőjéről cseréltek eszmét immár sokadszor az EU27-ek tárcavezetői a belga elnökség által La Hulpe-ben rendezett háromnapos informális tanácsülésen. A támogatások kiosztása terén még mindig nincs konszenzus.
 
 

A tagállamok között egyetértés volt abban, hogy közös, erős agrárpolitikára a jövőben is szüksége van, méghozzá olyanra, ami alkalmazkodik a piaci viszonyokhoz, stabil jövedelmet biztosít az agrártermelőknek és hozzájárul a vidék népességmegtartásához is – olvasható az EUbusiness oldalon. Vita továbbra is arról alakult ki, hogy milyen alapon osszák szét a tagállamok között az EU költségvetésének tavaly mintegy 40 százalékát kivető a mezőgazdasági támogatásokat.

Németország és Franciaország – Spanyolország mellett a KAP fő kedvezményezettjei – tavaly 10,44 és 7,5 milliárd eurós közvetlen kifizetésben részesültek. A mostani ülésen is határozottan ellenezték az egységesített támogatási összegek meghatározását, amit a kelet-európai országok, élükön Lengyelországgal szeretnének a régi tagállamokkal elfogadtatni.

A közösségi agrárpolitika jövőjéről szóló úgynevezett Lyon-jelentésben kikötötték, hogy fel kell számolni az új tagállamok – köztük Magyarország - eddigi támogatási diszkriminációját a közvetlen kifizetéseknél, és a pénzek igazságosabb elosztásakor nem csak a profit-, hanem az ember- és környezetközpontú szempontokat is figyelembe kellene venni.

A támogatások – közvetlen kifizetések - legnagyobb része termeléstől függetlenül kerül kifizetésre, hektáralapon. Ezt hazánkban SAPS-nak (egységes területalapú támogatás), míg a régi tagállamokban, illetve Máltán és Szlovéniában SPS-nek (egységes támogatási rendszer) nevezik. A vita arról zajlik Brüsszelben, hogy egységesíteni kellene az egy hektárra jutó támogatási összegeket, hogy ne legyen akkora különbség a régi és új tagállamok, valamint a gazdálkodók között.

Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca vezetője is részt vett az ülésen. Amint azt a Bruxinfo kérdésére elmondta, fontosnak tartja, hogy a gazdák jövedelmének mintegy 80 százalékát kitevő közvetlen jövedelemtámogatások összege 2013, vagyis a jelenlegi pénzügyi időszak után se csökkenjen.

A KAP jövőjéről szóló vitában felmerült egy uniós szintű biztosítási kockázatkezelési alap létrehozása is, amely a természeti és egyéb katasztrófák esetén nyújtana biztosítást.

Dacian Ciolos uniós agrárbiztos november 17-én teszi közzé a Bizottság állásfoglalását a 2013 utáni közös agrárpolitikáról. A hivatalos javaslat valamikor jövő év tavaszán várható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu