2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Növény

Megállíthatatlan a kór? - Hatalmas pusztítást végez a sárgasárkány

Elkeseredett küzdelmet folytatnak az Egyesült Államokban a floridai farmerek az úgynevezett sárgasárkány-kór ellen, amely tönkreteszi a citrusfélék terméseit. A járványt okozó betegséget levélbolhák terjesztik. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium válsághelyzetet hirdetett, mert ez a növénybetegség gyógyíthatatlan.
 
 

A sárgasárkány-kór, vagy más néven huanglongbing (HLB) több mint tíz éve jelent meg Floridában. A Diaphorina citri nevű levélbolhafaj által terjesztett betegség teljesen tönkreteszi a citrusfélék terméseit, és az évek óta tartó intenzív kutatómunka ellenére továbbra is csak megelőzhető, de gyógyíthatatlan. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az amerikai mezőgazdasági minisztérium közelmúltban közzétett, a korábbinál pozitívabb előrejelzése ellenére is öt évtizedes mélypont közelében marad Florida citrustermése.

Washington a márciusi prognózis szerint 71 millió láda narancsot és 10,7 millió láda grépfrútot vár a floridai gazdáktól idén, ezzel kissé felfelé módosítva a korábbi előrejelzéseit. A mezőgazdasági minisztérium az előrejelzés kiadását megelőzően válsághelyzetet hirdetett a citrustermesztésben, ezzel lehetővé téve három, még engedélyezés alatt álló antibiotikum használatát a járvány megfékezésére.

A Floridai Egyetem számításai szerint a kór 2007 óta 7,8 milliárd dolláros bevételkiesést okozott az államban. Washington most adókedvezményekkel és megemelt kutatási finanszírozással venné fel a harcot a HLB ellen. Miközben az amerikai kormány tovább küzd, a helyi lapok szerint egyre több gazda adja fel, és vágja ki citruskertjeit, és vált át az olajfák termesztésére.

Forrás: blog.syngenta.hu


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!