Megállj, nyuszi! Elkap a vírus!

agrarszektor.hu
Új-Zéland megtelt. Ellepték az üregi nyulak. A telepesek vadászati célból hozták magukkal az állatokat a szigetországra csaknem 200 évvel ezelőtt. Nagyobb ragadozók híján villámgyorsan túlszaporodott az állományuk, és azóta is csak a gond van velük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyulakat az 1830-as években telepítették be Új-Zélandra, és azóta sok problémát okoznak a gazdáknak, mert megdézsmálják a legelőket, üregeikkel pedig komoly károkat okoznak a földeken. Évente átlagosan 50 millió új-zélandi dollár (forint) kárt okoznak a termésben, valamint további több mint 25 millió új-zélandi dollárba kerül a védekezés ellenük - adta hírül a BBC News.

20 évig bírta a tempót a korábbi vírus

A populáció kordában tartásának elsődleges módszerei a lelövésük, a megmérgezésük, az üregeik kifüstölése és kevésbé drasztikus megoldásként a nyúlbiztos kerítések alkalmazása. A szakemberek szerint azonban a probléma immár túl nagy ahhoz, hogy ezekkel a módszerekkel hatékonyan lehessen kezelni. A nyulak vérzéses betegségét okozó calicivírus egy korábbi törzsét már 1997-ben bevetették Új-Zélandon. A kizárólag a nyulakat megtámadó kór eleinte rendkívül hatékonynak bizonyult, ám több mint 20 év után az állatok immunissá váltak rá.

A mostani vírus egy új koreai törzs, az RHDV1-K5. Ez az állatok belső szerveit támadja meg, lázat, görcsöket, vérrögöket és légzési nehézségeket okozva. A megfertőződéstől számított kettő-négy napon belül végez az állattal. A módszer megosztja a helyieket. Az új-zélandi gazdák szövetsége "óriási megkönnyebbüléssel" fogadta a lépést. Andrew Simpson, a szövetség szóvivője elmondta, "ha még egy év eltelik a vírus nélkül, néhány földterület óriási ökológiai károkat szenvedett volna".

Védőoltás a házinyúlnak

Az új-zélandi Királyi Állatvédő Társaság (SPCA) azonban elkeserítőnek nevezte a vírus szabadon engedésének hírét, és attól is tartanak, hogy a háziállatként tartott nyulakra is átterjedhet. Az SPCA szerint a házinyulak számára kifejlesztett vakcinát "nem tesztelték le megfelelően, és nincs elegendő bizonyíték arra, hogy hatékony védelmet nyújt számukra".  Az RHDV1-K5-öt tavaly vetették be először Ausztráliában. Eddig nem érkezett jelentés a beoltott házinyulak pusztulásáról.

(Forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?