Megbecsültük: Ennyi lesz a repce és az árpa!

Agrárszektor
Az áprilisi adatok alapján mintegy 230 ezer hektáron vágják a napokban az őszi árpát és 270 ezer hektár körüli területen indult el a repce betakarítása. A déli megyékben több helyen már be is fejezték a munkát, és tényadatokkal szolgálhattak az agrárszektor.hu érdeklődésére. Az idei évet több időjárási anomália is nehezítette. Elmondjuk, milyen eredménnyel zárulhat az idei szezon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A télvégi belvizes hideget egy pillanat alatt forró aszály váltotta fel az egész országban, ami sokkalta a növényeket, különösen a repcét. Az április-májusi aszályt a betakarítás előtt kéthetes eső és szélviharok váltották fel, ami tovább rontotta a terméskilátásokat. Az elmúlt hetek időjárása a legnagyobb károkat az ország nyugati felében okozta, Győr-Moson-Sopron megye többször jeget is kapott.

Repcehelyzet

"Hiába ragasztottuk a becőket, 140 kilométeres szélben az sem védi a termést. Júniusban 10 nap alatt 100 mm eső hullott a térségben. Az aszálykárral együtt 20-30 százalékosra becsülöm a termésveszteséget. Nem hiszem, hogy 2,5 tonna összejön a 200 hektár átlagában" - halljuk Győr-Moson-Sopron megyében. Fejér megyében a 300 hektárnyi repceterületből 200 hektár dőlt meg egyetlen éjszakai viharban. "Felszedi persze a kombájn, de milyen áron! Kínkeserves lesz a munka a vastag repceszárral, óriási cséplési teljesítményt igényel, ha nem csak a becőfalat vágjuk le a növényről" - emlékeztet a gazdaság vezetője, aki még bízik a 3,8 tonnás átlaghozamban. Csakhogy ők tavaly 5 tonnát (!) voltak képesek termelni.

 

Az ország déli területein is 25 százalékos terméscsökkenésről számolnak be a gazdák, de itt már fő ludasként az aszályt jelölik meg. Somogyváron a várt 4 tonnás átlag helyett 3 tonnás végeredményre számítanak. Csongrád megyében, Mindszent környékén nagyon heterogének a táblák. A leggondosabb gazdák, akik robusztus fajtával dolgoztak, kétszer regulátoroztak, a rovarkártevők ellen időben felléptek, és jól táplálták a növényt, elkerülhették a fómás szártörést, vagy a repce-szárormányos kártételét. A becők ragasztása is hasznosnak bizonyult idén. A megkérdezett gazda a környéken 2 és 4 tonnásra becsüli a táblákat. A sajátját a legjobbak közé sorolja, hozzátéve, hogy tavaly 5 tonnával zárta a szezont. Bács-Kiskun megyének csak a déli részein foglalkoznak repcetermesztéssel. Nagybaracska térségében már befejezték az aratását, 3,3 tonnás átlagot produkált a növény.

A Jászságban is végeztek a betakarításával, 2,3 tonna lett a végeredmény, ami tavalyhoz képest 25 százalékos csökkenést jelent. "A repce nem szereti, ha lábvízben áll, nálunk télen ez volt a helyzet. A sok víz után jött a hideg, majd a nyárias meleg másfél hónapos aszállyal. Bepánikolt ez a szerencsétlen növény. Vékony, mint az ujjam, becő meg csak a tetején…" - szomorkodik a szövetkezet elnöke. Hajdú-Biharban is jobbat vártak: "Szépen indult az állomány, márciusban még nagyon örültünk neki. De aztán pont a virágzás idején megjött az aszály. Kevés lett az elágazódás és csak kétarasznyi a becőréteg, a szemek pedig aprók maradtak. Máskor 4-4,5 tonnás repcét is tudnak itt a kollégák, de most csak 3,5 lett a vége. Az én földem gyengébb, bő 3 tonnás hozamok a jellemzőek. Még nem kezdtem el vágni a repcét, de remélem, hogy most is megközelíthetem a 3 tonnát" - bizakodik a megkérdezett gazda. Borsod megyében a mélyfekvésű táblákban legfeljebb 3 tonnás eredményt várnak, míg a normál területeken akár a 3,5 tonna is összejöhet. Ez 10 százalékkal lehet rosszabb, mint a tavalyi a szezonzárás, állítják a megkérdezettek.

Az agrárszektor.hu becslése
Nem gondoljuk, hogy az ország egészére a 3-4 tonnás átlagok a jellemzőek, de azt sem, hogy 25 százalékos veszteség érte volna az összes gazdaságot. Ha átlagosan 15 százalékos hozamcsökkenéssel számolunk, akkor a szép emlékű 2016-2017-es évek országos átlagához mérten idén 2,8 t/ha-ra eshet a magyar átlaghozam. 270 ezer hektárral számolva ez valahol 760-770 ezer tonna körüli végeredményt jelenthet az országban. A termőterület csökkenése miatt ez hatalmas visszaesést jelentene a tavalyi évhez képest: ötödével zsugorodhat az össztermés mennyisége.


Őszi árpa

Az őszi kalászosokat is megviselte a hirtelen jött áprilisi-májusi meleg, több helyen megszorult szemekre, kis szemméretre panaszkodtak a gazdák. A télvégi belvizet és hideget azonban jobban tűrik, mint a repce, és a virágzásuk sem a legnagyobb hősokk idejére esett. A legnagyobb megpróbáltatást számukra a júniusi eső és szélvihar jelentette: aki nem szárszilárdítózott, annak biztosan elfeküdt a táblája (de gyakran akkor is, ha megtette). A kombájn számára kevesebb kihívást jelent a kalászosok felszedése, de a földszennyezés és a fuzárium jelentős minőségi csökkenést okozott, ahogy a beltartalom felhígulása is.


Hajdú-Biharban 4,5 tonnásnak ígérkeznek az ősziárpa-táblák, ami a márciusi állapothoz képest csalódást jelent a gazdának. Jászboldogházán 5,5-6 tonnás termést remélnek, ez csak 5 százalékkal kevesebb az elvártnál. Bács-Kiskun megyében, a déli országhatáron nagyobb a veszteség: a tavalyi 7 tonnás eredményt idén egy 5,5 tonna körüli termés követheti. Csongrád megyében, Mindszent környékén ugyanez a helyzet: a tavalyi 10 tonnára idén 5-6 tonnás eredmény következik. Feljebb, a Duna mellett, Solt határában viszont most is 6-7 tonnával zárhatják a szezont. Északon, Borsod megyében 5-6-7 tonnás hozamokról számolnak be a gazdák, ami jobbára a normális átlagnak felel meg.

Az agrárszektor.hu becslése
Ismét az az érzésünk, hogy kiváló gazdaságok kerültek a körkérdésbe, és az országos termésátlag elmarad a fentiektől. Az 5,2 tonnás átlaghozamot azonban nem tartjuk lehetetlennek, ami mintegy 5 százalékkal kevesebb a 2017. évinél, és országosan 1,2 millió tonna magot eredményezhet. Összességében a tavalyihoz hasonló mennyiségű termény kerülhet a magtárakba.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?