2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Növény

Megcsípte a fagy az almát és a repcét

A zalai almaültetvények megsínylették a fagyot, és károsodhatott a repce is, de ez csak később válik észlelhetővé. Szinte biztos, hogy a gazdák a tavalyinál alacsonyabb termésre számíthatnak a hektikus időjárás miatt.
 
 

A viharos szél és hideg miatt főként az almaültetvényeken keletkezett fagykár Zala megyében, valamint károsodhatott a repce is. Előfordulhat, hogy a fagy miatt az éppen kinyílt virágok meddők lesznek, de a károk felmérése jelenleg is folyamatban van – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Süle Katalin tájékoztatása szerint a gazdák eddig a megye több járásából összesen 90–100 hektárnyi almásból jelentettek 50–80 százalékos fagykárt. Vindornyafokon a kajszibarackot, Lenti-hegyen pedig a szőlőt és a diót érintette a fagykár.

A jelenlegi hektikus időjárás (az erős szél, a csapadékhiány, a napi 15-20 Celsius-fokos hőmérsékletingadozás) nem kedvez a kiemelkedő termésátlagok kialakulásának. A gazdák a tavalyinál alacsonyabb termésre számíthatnak. Az elmúlt héten is kevés csapadék hullott, a talajok szárazak, a vetések kikeléséhez és a növényállományok megfelelő fejlődéséhez jelentős, legalább 30–50 milliméter esőre lenne szükség.

A rossz idő miatt a gazdák 1-2 napra leálltak a tavaszi munkákkal, ám a kamara információi szerint az 56 ezer hektárt meghaladó tavaszi vetésterület több mint felén (32 ezer hektáron) már földbe került a mag. A tavaszi árpát 3 ezer hektáron, a zabot 970 hektáron, a tavaszi búzát pedig 2450 hektáron vetették el. A zalai gazdák kisebb területen mustárt, bíbort, olajtököt termelnek, 290 hektáron pedig lucernát telepítettek.

A vetéstervek megvalósítását a múlt heti kedvezőtlen időjárás nem befolyásolta, a földeken jelenleg a napraforgót, a kukoricát és a szóját vetik el. A 34 ezer hektárra tervezett kukorica több mint felét (mintegy 16 ezer hektáron) már elvetették, a napraforgó 9 ezer hektárnyi vetésterületének 86 százalékán végeztek a vetéssel. A növénytermesztők 5400 hektár szója vetését tervezték, ebből ezer hektáron került földbe a mag.

A tavaszi vetés várhatóan május első hetében befejeződik. A talajmunkákkal sincsenek elmaradások, a növényvédelmi munkákat viszont hátráltatja a folyamatos erős szél.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu