2021. augusztus 1. vasárnap Boglárka

Hírek - Növény

Megdöbbentő eredményre jutottak a kutatók a lombos növényekkel kapcsolatban

Habár a korábbi modellek azzal számoltak, hogy mivel az őszök is egyre melegebbek, a lombos növények növekedési időszakainak vége is kitolódik a tél felé, egy friss kutatás eredményei szembemennek az eddigi konszenzussal. A tudósok ugyanis rámutattak arra, hogy a globális felmelegedés miatt hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel.
 
 

A klímaváltozás Európában a lombos növények egyre hosszabb növekedési időszakait vonta maga után, manapság az első levelek mintegy két héttel korábban jelennek meg a fákon tavasszal, mint száz évvel ezelőtt - írja a CNN-re hivatkozva a HVG. Korábbi modellek azzal számoltak, hogy mivel az őszök is egyre melegebbek, a növekedési időszakok vége is kitolódik a tél felé. Egy új kutatás eredménye szerint azonban ennek az ellenkezője igaz: a felmelegedés miatt hamarabb veszítik el lombkoronájukat a fák, de eddig csak néhány napot rövidült a zöldellés. Mindez azért is fontos, mert a fák csak addig kötik meg a légköri szén-dioxidot, amíg fotoszintetizálnak, vagyis amíg leveleik vannak. 

A kutatók arra is rámutattak, hogy a növényeknek is van „étvágyuk”: ha hamarabb telítődnek szén-dioxiddal, hamarabb is „laknak jól”, és elhullajtják leveleiket. Ami pedig azért lényeges, mert ezek szerint nem lehet bármennyi üvegházgáz megkötését „rásózni” a fákra.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu