Megdöbbentő részletek derültek ki az osztrák-magyar határon épülő gigakertészetről

Megdöbbentő részletek derültek ki az osztrák-magyar határon épülő gigakertészetről

agrarszektor.hu
Legkésőbb 2021 elején megkezdődhet Magyarország jelenlegi legnagyobb beruházási projektjének, a legalább egymilliárd eurós osztrák-magyar határon található, bezenyei-hegyeshalmi mezőgazdasági, logisztikai és ingatlan komplexumnak a kivitelezése. A területen elköltött összeg ennél vélhetően még nagyobb lesz, hiszen lesznek olyan elemei a hatalmas projektnek, amiket más partnerek fognak megvalósítani. A cég leszögezte, hogy nem a magyar zöldség-és gyümölcstermelők lenyomásában vagy kiszorításában, épp ellenkezőleg, az exportpiacok hatékonyabb meghódításában érdekelt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A héten a tervet ismertető, első nyilvános mosonmagyaróvári bemutatón a FAKT AG megerősítette azokat a korábbi információikat, miszerint az óriási területen (330 hektár, vagyis kb. 500 futballpálya) zöldségtermelésre üvegházakat, gyümölcsfeldolgozó egységet, logisztikai központot, kamionparkolót, motelt, szolgáltató egységeket, lakóautó parkolót, kempinget, üzleteket, éttermet, hotelt, óvodát és iskolát szeretnének létre hozni - írja a Portfolio. Emellett az ott dolgozóknak ezer új lakást is építenének a területen.

Szőke László, Hegyeshalom polgármestere és Marcus Erika, Bezenye polgármestere elmondták, hogy a későbbi egyeztetés során derül ki, hogy pontosan kik és mennyit nyerhetnek majd a gigaberuházással, szerintük ugyanakkor noha nyilvánvalóan mindkét település egybeeső érdeke a beruházás sikere - kőkemény egyezkedés, alkudozás jön. Az osztozkodás nem feltétlenül attól függ, hogy a 330 hektárból mennyi a bezenyei és mennyi a hegyeshalmi rész, a tényleges adóbefizetést egyebek között az is befolyásolhatja, hogy egy-egy projektcég hol lesz bejegyezve. Most csak szándéknyilatkozatot írtak alá a német nagyvállalattal arról, hogy még idén megkötik a hosszú távú együttműködési szerződést. A FAKT AG jelenlévő vezetői világossá tették, hogy készek figyelembe venni a két település érdekeit és később beterjesztendő észrevételeit.

A kép csak illusztráció

A FAKT AG felszámolásból vásárolta meg a Hegyeshalom és Bezenye között található 330 hektáros területet. A kikiáltási árért, vagyis 6,3 milliárd forintért vették meg a kivett státuszú ingatlant, amit már régóta vizsgáltak és elhelyezkedése miatt a legalkalmasabbnak véltek. Pár lépés csak Szlovákia és Ausztria, fontos közúti és vasúti útvonalak haladnak át rajta és mellette, így a régió legnagyobb mezőgazdasági termelő-és feldolgozó komplexumát lehet kialakítani.

Nikolai Ulrich, a beruházó német FAKT AG igazgatósági tagja közölte, más magyarországi helyszínt is elemeztek, és az európai export kilátások miatt akár más országba is vihették volna ezt a projektet, ám a vezetés és főleg a régóta magyar kapcsolatokkal bíró Hubert Schulte-Kemper, az igazgatóság elnöke kifejezetten magyar helyszínben gondolkodott. A mega beruházásnak az adott nagy lökést, hogy 2019 októberében, pár héttel az után, hogy a cégé lett a terület, a magyar kormány kiemelt státuszt adott, így az engedélyezési folyamat sokkal rövidebb lesz. Nikolai Ulrich a gyorsító kormányzati döntés miatt arra számít, hogy még idén, legkésőbb 2021 elején elkezdődhet az építkezés. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora vállalati kör juthat itt megrendeléshez, a FAKT AG most még intenzíven keresi a partnereket (eddig 30 céggel tárgyaltak), mert mint a vezető fogalmazott: minden egyes funkciót külön kezelnek, külön projektként visznek. Az biztos, hogy eddig a KÉSZ Csoport, az E.ON és a Landgard lett partner. Az igazgatóság tagja az egymilliárd eurós beruházás megtérülésére vonatkozóan kifejtette: ez egy óriási projekt, hosszú távú, kb. 10 éves megtérülés lehet reális, de a rész projekteket végző partnereknél ez rövidebb idő is lehet.

Korábban a FAKT AG 3-5 ezer új munkahely létrejöttével számolt, ebben nincs változás. A cég azt emelte ki a bemutatón, hogy nem a magyar zöldség-és gyümölcstermelők lenyomásában vagy kiszorításában, épp ellenkezőleg, "az exportpiacok hatékonyabb meghódításában" érdekelt. A beruházó együttműködési szerződést kötött a Széchenyi István Egyetemmel is.  

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?