Megépült Európa legnagyobb városi farmja egy gyár tetején

agrarszektor.hu
Hága ipari negyedében elkészült az UF002, ami nem más, mint az egykori Philips-gyár tetejére épített hatalmas üvegház, és egy haltenyésztő telep kombinációja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A terv a zürichi székhelyű Urban Farmers nevű cégtől származik, amely tápfolyadék használatával működő hidroponikus (tápfolyadékot felhasználó) növénytermesztő rendszerek fejlesztésén dolgozik. A cég szerint szinte bármelyek, földben termő növény fejlődik hidroponikus körülmények között, de növényenként eltérő az alkalmazhatóság mértéke.

Az Urban Farmers 2012-ben nyerte el a Hága által kiírt pályázatot az 1950-es években létesült gyárépület hasznosítására, majd a költségek előteremtése után két éve megkezdődhetett a teljes felújítás. Ennek eredményeként a tetőn 1500 négyzetméteres üvegház készült, amely évente 45 tonna zöldség termesztésére képes. Emellett a 400 négyzetméteres beltéri haltelep is kibocsáthat 19 tonna friss halat.

Amint Mark Durno, a projekt 31 éves skót vezetője elmondta, nagy lehetőségek vannak Hollandia ipari övezeteiben, hiszen Hágában például a régi gyárépületet 15 százaléka üresen áll. Az Urban Farmers ugyanakkor bejelentette, hogy tevékenységét rövidesen kiterjeszti az Egyesült Államok keleti partvidékére is.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?