Megérkezett a gyümölcs- és gabonaérlelő meleg

agrarszektor.hu
A múlt hét második felének sokfelé csapadékos, az átlagosnál kissé hűvösebb időjárása után a héten jellemzően napos, meleg időben lehet végezni a mezőgazdasági munkákat. Záporok, és zivatarok egy-egy hidegfronthoz kötődően csak szerdán és pénteken várhatók.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt pénteken sokfelé, szombaton elsősorban csak a keleti országrészben, vasárnap pedig az Alföld déli részén esett több-kevesebb eső, így a talaj felső rétege sokfelé átnedvesedett. A közepes illetve jelentős aszállyal sújtott területek így is nagyobb területet foglalnak el az országban, mint az enyhe mértékben aszályos illetve nem aszályos területek. Az elmúlt két hét sokéves átlagát alapul véve a talajból hiányzó csapadék 5 és 25 milliméter közötti, északon kevesebb, délen több.

Az előttünk álló héten a jelenlegi számítások szerint tovább nő ez a hiány, összesen 2 és 5 milliméter közötti csapadékra van kilátás.

Szerdán elsősorban a keleti országrészben, pénteken országszerte többfelé öntözi majd több-kevesebb eső a talajt elsősorban záporok, zivatarok formájában, és helyenként vasárnap is esni fog - írja a met.hu.

A talaj felső 20 centiméteres rétegének hőmérséklete jellemzően 19 és 22 fok között alakul. A héten intenzív melegedés várható, és a hét végére eléri a 24-27 fokot a talajhőmérséklet. Kánikulai melegre számíthatunk, a gyenge hidegfrontok ellenére is az ország nagy részén minden nap 30 fok fölé melegszik a levegő, és hajnalban is eleinte 15-20 fokig, később 18-23 fok közé hűl le a levegő.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegekben tovább nőnek a különbségek az ország egyes tájai között. Északon 400 és 440 foknap között van ez az érték, az ország déli felén jellemzően 430 és 480 foknap körül járunk. A hegyvidéki területeken jóval a fentiek alatt alakulnak a hőösszegek. Nyíregyháza és Kaposvár hőösszegei szerint jóval az átlag fölött, a tavalyi értékek körül, illetve kevéssel a fölött járnak a hőösszegek.

A met.hu vegetációs index (NDVI) térképe még kedvező képet mutat az országról. Az erdők már elérték maximális NDVI értéküket. Többfelé látni nagyon alacsony értékeket, ezek külszíni bányák, beépített területek, de néhol bevetetlen táblák is előfordulnak. A kalászosok és a repce az érés stádiumában jár, míg a kukorica és a napraforgó intenzív növekedésben van, bár ehhez már sokfelé öntözést igényel. 

A héten alapvetően napos, az átlagosnál melegebb időre van kilátás. A hét közepén lehet több felhőre számítani, ekkor szerdán és pénteken frissítő záporok, zivatarok is kialakulnak, melyekből komolyabb csapadék csak helyenként valószínű. Többnyire száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban 30% körül alakul a relatív nedvesség, és éjszaka is 60% körül várható a páratartalom. A száraz melegben fokozott párolgásra kell számítani.

A szél a déli, kora délutáni órákban többfelé megélénkül, erős szélre elsősorban az északi országrészben pénteken kell készülni. Permetezésre a reggeli és esti órák lesznek a legalkalmasabbak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03