Megfeleződik idén az almatermés, magas lesz a gyümölcs ára

agrarszektor.hu
Tavaly rendkívüli volt az almatermés, amit sem biológiai, sem klimatikus, sem piaci okokból nem követhet még egy hasonló mennyiséget hozó év - legalábbis ennek nagyon csekély a valószínűsége. Sőt, az ellenkezője történik a FruitVeb prognózisa szerint.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarország almatermése az elmúlt tíz év átlagában 600 ezer tonna körül mozog, de rendkívül széles intervallumban, 300 és 900 ezer tonna között változik évjárattól függően. Az alma sajátos tulajdonsága, hogy az adott évi termést mindig erőteljesen meghatározza a fák előző évi termésterhelése. Tavaly 900 ezer tonnához közelítő, nagy termés terhelte a fákat, ráadásul aszályos időjárás mellett, ami eleve gyengébb virágzást, illetve termést vetített előre. Jelentős, további terméskiesést okozott azonban az is, hogy ebben az évben az időjárási károk minden vállfaját meg kellett tapasztalniuk a termelőknek - áll a FruitVeb szakmaközi szervezet elemzésében.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A 2019. év tavasza rendkívül aszályos volt, ami ronthatta a virágok minőségét, illetve termékenyülését. Március-április folyamán több alkalommal alakultak ki erősebb éjszakai lehűlések, és május végéig hűvös, extrém csapadékos, fényszegény időjárás uralkodott. Ennek következménye gyenge terméskötődés és egy erőteljes május-júniusi gyümölcshullás lett. Június második hetében az extrém magas hőmérséklet és UV-sugárzás okozott kisebb mértékű napégési károkat. Május-június folyamán lokálisan, de sok helyen érték kisebb-nagyobb jégverések az almaültetvényeket, illetve az észak-keleti országrészben egy extrém erejű zivatarlánc okozott jelentős viharkárokat. 

A jelenlegi kilátások alapján 450 ezer tonna körülire becsülhető a hazai almatermés, ami a tavalyi csúcsmennyiségnek mindössze a fele, de még a tízéves átlagtermésnél is mintegy 25%-kal alacsonyabb.

Az alma hasznosítási irányok közötti megoszlása várhatóan ebben az évben is 1/3 étkezési és 2/3 ipari alma lesz. Az európai piaci árat meghatározó Lengyelországban is gyenge termést várnak. A hivatalos információk 2-2,5 millió tonna körüli termésről árulkodnak, ami a tavalyi termés fele (az átlagtermés 60%-a). Európa más, meghatározó almatermelő országaiban sincs a tavalyihoz hasonló rekordtermés - írja a FruitVeb. Mindezek okán a tavalyi nyomott áraknál sokkal magasabb, de a szakmaközi szervezet becslése szerint még az átlagos áraknál is lényegesen jobb árakra számíthatnak a gazdák ebben az évben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?