2018. november 12. hétfő Jónás, Renátó

Hírek - Növény

Meggypiac: az Érdi bőtermő már megrepedt

Az ország szinte minden jelentős meggytermelő régiójában számottevő mennyiségű csapadék hullott, illetve gyakori az eső, ami tartós vízborítást eredményez. A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak problémát, de az Érdi bőtermő gyümölcshúsa felpuhult, felhígult, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra - áll a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint 
az ÉKASZ (Alma Terméktanács) jelentésében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az Érdi bőtermő szürete pár napon belül az egész országban befejeződik. E hét végén és a jövő hét elején elkezdődik a Debreceni bőtermő, majd jövő hét közepén, második felében az Újfehértói fürtös, a Kántorjánosi, a Petri és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, melyek együttesen a magyar meggytermés kb. 60%-át adják. A különböző fajták és termőtájak között minimális (2-3 nap) a különbség az érésidőkben, így ennek a mennyiségnek 2-3 hét alatt kell levonulnia a piacról. Június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a feldolgozóipari kapacitások szűkössége miatt - figyelmeztet a szakmaközi szervezet.

A hazai, rövid távú kereslet-kínálati viszonyok több bizonytalansággal terheltek:

  • A kínálati oldalt (betakarított, piacra kerülő termésmennyiség) még jelentősen befolyásolhatják az időjárási tényezők a növényvédelmi problémákon (monília, antraknózis) és a gyümölcsrepedésen keresztül.
  • Nagy kérdés a lengyel és német szállítmányok beindulása, melyek eddig érdemben nem jelentettek keresleti szívóhatást, de a későbbi fajták szüretének megkezdésével bekövetkező minőségjavulással az export is meglódulhat. Ez jelentős hatással lesz a szűk időszakra összpontosuló mennyiség piaci levezetésére.

A konzerv- és hűtőipari üzemekbe beszállított tételek esetében jelentős (10-30%-os) minőségi levonások vannak, illetve gyakori, hogy a léiparba kell átirányítani a szállítmányokat. A magas víztartalom azonban nem kedvez a léipari feldolgozásnak sem, mert az alacsony szárazanyag-tartalom növeli a gyártási költségeket. Az árak mindezek miatt csökkentek az elmúlt egy hétben: a nettó 150-160 Ft/kg-os konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15%-ot esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységekben van: 30-50 Ft/kg (nettó árak, a feldolgozóba beszállítva paritáson).

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Hollósi Dávid
    igazgató
    Takarék Agrár Igazgatóság
    Támogató:

    Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu