2019. szeptember 22. vasárnap Móric

Hírek - Növény

Meggypiaci veszteségek: az orosz piactól örökre elbúcsúzhatunk

Megkezdődött a meggyszüret a legnagyobb Békés megyei termesztőnél. A vidéket elkerülte a tavaszi fagy, a gyümölcs minősége kiváló, és jó áron veszik külföldön. Az orosz piac viszont az embargó miatt valószínűleg örökre elveszett.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A napokban kezdődött, és a jövő hét végén már be is fejeződhet a szüret a  Hunapfel Kft. 110 hektáros meggyföldjén Csorvás határában. Az átlagtermés hektáronként a tavalyihoz hasonló, 12 tonna körül lehet. A vidéket elkerülte a tavaszi fagy, a gyümölcs minősége kiváló – tájékoztatott Pusztai József ügyvezető igazgató.

A termés száz százalékát exportálják, 28 százaléka Németországba, 80–100 tonna Lengyelországba, a többi Szerbiába, Fehéroroszországba és Litvániába megy. A Hunapfel Kft. korábban főként az orosz piacra szállított, ám az embargó miatt ez a piac teljesen kiesett, és Pusztai József szerint az oroszok lassan be is rendezkednek az önellátásra.

A szedésre 500 idénymunkást – felük gimnazista – foglalkoztatnak. A bérüket idén 10 százalékkal emelték, így nincsenek munkaerő-problémák – mondta az ügyvezető. A tavalyinál az idén valamivel jobbak az árak, a lengyelek kilónként 90 eurócentet, a németek 1 eurót fizetnek, miközben a meggy önköltségi ára 200–220 forint.

A cég a meggy rovására folyamatosan bővíti cseresznyeültetvényét, amelyen most 26 hektáron 70 tonna termett. Ennek többsége Ausztriába jut, 5–10 tonnát Lengyelországban és Romániában, 5 tonnát a magyar piacon értékesítenek.

A Hunapfel 23 hektáron almát, 2,5 hektáron szilvát is termeszt. Az almaültetvényeken teljesen, a cseresznyeültetvényeknek pedig a nagy részén pályázati forrásokból jégháló alatti, fagyvédelmi öntözéssel ellátott rendszert építettek ki. Egy hektáron a jégvédelmi infrastruktúra kiépítése körülbelül tízmillió forintba kerül, de 99 százalékos biztonságot jelent – mondta Pusztai József.

Az 1994-ben alapított, és részben almatermesztéssel is foglalkozó, 830 tonnás hűtőházi kapacitással rendelkező Hunapfel Kft. árbevétele tavaly 317 millió forint volt. A cég 24 személyt foglalkoztat állandó munkaerőként. A fejlesztések és nem tervezett kiadások (útépítés, két hűtőkamrában a légcserélő rendszer cseréje) miatt a tavalyi nyereségük – az egy évvel korábbi 20 millióról – 17,8 millióra csökkent.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu