Megjött a friss becslés: ekkora lehet idén a napraforgó vetésterülete Magyarországon

Megjött a friss becslés: ekkora lehet idén a napraforgó vetésterülete Magyarországon

MTI
A tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektár feletti vetésterületre számít az idén a napraforgó vetőmagpiac legnagyobb szereplője, a svájci székhelyű Syngenta a cég ágazati előrejelzésében - közölte a társaság az MTI-vel. Közleményük szerint bár az elmúlt években kiválóan teljesítő napraforgó lendülete tavaly a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt némileg megtorpant, kedvező időjárási feltételek mellett akár további rekordokat is elkönyvelhet a szegmens.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt csaknem tíz év eredményes volt a napraforgó magyarországi termesztése szempontjából: 2016-ban 2,98 tonnás hektáronkénti termésátlagot értek el a gazdálkodók, ezt 2019-ben 3,01 tonnás hektáronkénti történelmi rekorddal sikerült túlszárnyalni. 2020-ban 2,84 tonnás hektáronkénti hozam mellett 1,74 millió tonnás terméseredményt ért el az ágazat Magyarországon. A hűvös, sok csapadékkal és kevés meleg órával járó tavaszi időjárás negatív hatással volt a növény fejlődésére. Ezen kívül a nyár végi esőzések is éreztették hatásukat és gombabetegségek nehezítették a gazdálkodást. A kieső termést ellensúlyozhatta a magasabb terményár, ennek köszönhetően a növény megtartotta jövedelmezőségét - derül ki a Syngenta közleményéből.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának adatai szerint a globális napraforgótermés 50,04 millió tonnát tett ki 2020-ban, amely meghaladja a 2019-es 49,46 millió tonnás termést, de elmarad a 2018-as 54 millió tonnától. A világ vezető napraforgó termesztői közé Ukrajna, Oroszország, Kína, Románia és Argentína tartozik. Magyarország az európai unió országai közül Románia mögött a második helyen áll. 

A Magyarországon 14 hibridet forgalmazó, a Kleffmann 2020 napraforgó panel szerint 59 százalékos piaci részesedésével piacvezető Syngenta célja, hogy a termelőkkel együttműködve teljes mértékben kiaknázzák a napraforgó hibridekben rejlő magas terméspotenciált. Ehhez a vállalat a csúcsgenetikájú hibrideken és a növényvédelmi technológián túl szakmai segítséggel is hozzá kíván járulni. Ezért partnerprogramot indított és nagyüzemi kísérletekben vizsgálja a termesztéstechnológia egyes elemeit, mint például az elővetemény-hatás, a tőszám, valamint a tápanyag-utánpótlás. A tavaly 1,5 milliárd forintból átadott mezőtúri kutatóbázisán pedig folyamatosan teszteli az új hibridjelölteket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?