Megkezdődött a gyógyteák és immunerősítők szezonja: ezekre kell odafigyelni vásárláskor!

agrarszektor.hu
A hideg idő beköszöntével igen gyakori a megfázás, meghűlés. A betegségek megelőzése és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és a Magyarországon termett gyógynövényekkel orvosolhatóak. A hazai fogyasztók nagy kedvencei a kamillavirág, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó, amelyek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei ősz jóval enyhébb volt a megszokottnál, ám ideje felkészülni a betegségmegelőzésre és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések természetes gyógymódokkal és gyógynövényekkel való orvoslására. A tél beköszöntével a legkeresettebbek: a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó. A kamillavirágzat elsősorban gyulladáscsökkentő hatásánál fogva, a bodza- és a hársvirág pedig izzasztó, diaforetikus hatásának köszönhetően keresett a téli, meghűléses időszakban. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalmánál fogva népszerű, erősítő, roboráló teák alkotórésze önmagában és más gyógynövényekkel vagy étrendkiegészítő vitaminkészítmény formájában.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe szerint hidegebb, meghűléses időszakban hagyományosan keresettek a vásárlók körében az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág és a magas C-vitamin-tartalmú homoktövis-készítmények. A körkép alapján elmondható, hogy a homoktövis termesztése újra a reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt. A téli hónapokban a vásárlók gyakrabban vásárolnak illóolaj-készítményeket is, melyek a terápiás indikációk követése mellett gyenge lefolyású, felső légúti megbetegedések kezelésében hatásosak lehetnek.

A vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, kiváló minősége világhírű. A filteres vagy egész kamillavirágként piacra kerülő drog részben gyűjtésből, részben termesztésből származik. A Magyarországon előállított kamillavirág drog nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. A kamilla Magyarországon hagyományosan mintegy 300 hektáron terem, azonban a kedvezőtlen őszi és tavaszi időjárás miatt komoly veszélybe került, sokan márt tavasszal kitárcsázták a területeket egyéb ipari növények számára.

A kamillavirágzathoz hasonlóan a bodzavirágzat, a hársfavirág és a csipkebogyó esetében az idei esztendő nem sok jóval kecsegtetett. A vadon termő állományok is megszenvedték az időjárás szélsőséges kilengéseit, és továbbra is nagy gond a munkaerő hiánya, ami a termesztésben és a gyűjtésben is éreztette hatását. Bizonyos gyógynövény-alapanyagok esetén több mint 30%-os áremelkedés volt tapasztalható az előzi év árszínvonalához képest. Annak ellenére, hogy a kereslet évről évre nő, az alapanyag áremelése a feldolgozott termékek árában nehezen érvényesíthető, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A hazai gyógynövények exporttúlsúlya továbbra is meghatározó, külföldi piacaink feldolgozott alapanyag-orientáltak, bár ebből is nehezen tudjuk kielégíteni a keresletet a nem megfelelő hazai alapanyag-ellátottság miatt.

A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a klasszikusan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetni a megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött. Így például

évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető csipkebogyó (556 hektár), a cickafark (198 hektár) és a bodza (6436 hektár) termőterülete is.

A hazai gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piacot biztosít a termékek számára a szárítottfűszer- és gyógyteapiac. A gyógyteapiac meghatározó magyar szereplői mellett a piacon jelen van számtalan kisebb, helyi termékbázisra épülő, lokális kézműves cég. Szakértői becslések alapján a magyarországi gyógyteapiac - a multinacionális gyártók márkáival, valamint a kereskedelmi láncok saját márkáival együtt - mintegy 4-5 milliárd forint éves forgalmat tesz ki. A gyógyteapiac általános jellemzője, hogy - tekintettel a viszonylag alacsony feldolgozottsági szintre - a belépési küszöb beruházás szempontjából is relatíve alacsony. A rengeteg sajátmárkás és import gyógytea térhódítása miatt a gyógyteapiac igencsak túltelített, a belső piaci verseny nagy, ami gyakran minőségi nem megfelelőségeket, termékvisszahívásokat is eredményez. Ezért lehetőleg ellenőrzött és gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagból készült teaitalokat fogyasszunk, és mindig nézzük meg, hogy az adott készítmény ténylegesen mekkora hányadban tartalmazza a mondott gyógynövény(eke)t.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar gyógynövényipar fejlesztéséhez a hazai gyógynövényágazat szereplői nemrégiben készítették el az ágazat megújult stratégiáját, mely az ágazat valamennyi szegmensének (gyűjtés, termesztés, feldolgozás) problématérképét, fejlesztési lehetőségeit tartalmazza. A jelenleg is folyó egyeztetések alapján, a stratégiában megfogalmazott célok (komplex üzemfejlesztések, termeléshez kötött támogatások, ágazati promóciós lehetőségek) a Közös Agrárpolitika következő ciklusában várhatóan jobban érvényesülni fognak majd.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?